Ttela

Åklagarna har kavlat upp ärmarna

-

Allt känns inte längre lika solklart hur det kommer gå efter att slutpläder­ingarna mot Victor Muller avslutats i hovrätten. Åklagarna har gjort läxan och presentera­r ett starkare case. När rättegånge­n mot Victor Muller avslutades i hovrätten var mycket sig likt. Varje gång han klev in i salen bugade han inför rättens ordförande. Han fortsatte att kalla chefsåklag­are Sahlgren för district attorney trots att chief attorney är den rätta översättni­ngen av chefsåklag­are.

Förutom det har Victor Muller i hovrätten varit mycket mer tillbakadr­agen än i tingsrätte­n.

Kanske beror det på att han inte har sina “warbuddies” Jonsson och Geers med sig. Eller så beror det på att åklagarsid­an har kavlat upp ärmarna.

ÅKLAGARNA SAHLGREN OCH Lindman har i hovrätten varit vassare i sin bevisning. De har kunnat visa att Muller borde känt till hur illa det ekonomiska läget var.

De tog fasta på lappen med alla pengar som troligtvis var på väg in som Muller hade med sig till tingsrätte­n. Satte pannan i djupa veck, räknade och deras uträkninga­r blev ett diagram de tog med sig till hovrätten.

Diagrammet visar att även med de miljardbel­opp som enligt Muller skulle komma till Saab hade det inte räckt för att rädda bolaget.

Företaget hade varit misskött i många år och det krävdes betydligt mer pengar från ryska bankirer och kinesiska affärsmän för att få det på fötter igen.

NÄR DE GÄLLER likviditet­sproblem får man ändå ge åklagarsid­an rätt. Men för att bli dömd för svindleri räcker det inte att misslyckas med att få ett företag på fötter. Enligt lagtexten krävs det att en person medvetet vilselett marknaden.

Åklagarna Sahlgren och Lindman har i hovrätten varit vassare i sin bevisning. De har kunnat visa att Muller borde känt till hur illa det ekonomiska läget var.

Där vill Sahlgren och Lindman att Mullers uttalanden i tvradio och tidningar ska ses i ljuset av att han ville ge en bild som inte stämde med verklighet­en. Till reportrar sa Muller att det funnits svårighete­r men att dessa skulle vara lösta. Anledninge­n till det ska enligt dem vara att han ville vinna tid hos leverantör­erna.

TINGSRÄTTE­N DÖMDE UT uttalanden i media som bevisning och friade Victor Muller. Men ser man dem i ljuset av att samma sak sades i talet vid bilmässan på Nackastran­d klarnar bilden. Lägg därtill Saabs ytterst ansträngda ekonomiska läge ser det betydligt mörkare ut för Victor Muller.

Jag tror fortfarand­e att Victor Muller kommer frias av hovrätten. Men känslan är inte i närheten lika stark som den när förhandlin­garna i tingsrätte­n avslutades..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden