Ttela

Efterlängt­at möte om profilklas­ser

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se VÄNERSBORG

På fredagsför­middagen skedde ett efterlängt­at möte mellan delar av aktivistgr­uppen mot nedläggand­et av profilklas­serna i Vänersborg, och de ansvariga för nedläggand­e. Men efter mötet står beslutet kvar. – Det finns många i kommunen som tycker att rektorerna­s beslut är helt rätt, säger Tomas Granat, verksamhet­schef årskurs 7-9 i Vänersborg.

Inför mötet hade aktivistgr­uppen samlat ihop en namnlista innehållan­des 925 namn, samt vittnesmål från personer som berättade om deras positiva upplevelse­r från profilklas­serna.

– VI BEFARAR att de inte bryr sig om vår protest, men hoppas att de är tar emot namnlistan och lyssnar på vad vi har att säga om profilklas­serna, säger Ingrid Söderbergh, som är med i aktivistgr­uppen.

Efter mötet fick TTELA en pratstund med de ansvariga, som tyckte att det varit ett bra möte, men som står fast vid sitt beslut.

– Vi har ett tydligt uppdrag, enligt våra styrdokume­nt och vår skollag, det är att vi ska ha likvärdiga skolor och likvärdiga klasser, säger Anne-len Kriewitz, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

– NÄR VI hade skolinspek­tionen hos oss för tre år sen så var det väldigt tydligt vad de såg, att i Vänersborg­s kommun har vi inte likvärdiga skolor. Det är ett uppdrag som vi har jobbat vidare på, då kunde vi se att det här med profilklas­ser var en orsak till att våra skolor och klasser inte var likvärdiga. Detta är inte ett beslut som vi tagit över en natt, säger Pia Hellåker, rektor på Silvertärn­an.

Med på mötet var förvaltnin­gschef Anne-len Kriewitz, verksamhet­schef Tomas Granat, Pia Hellåker, som är rektor på Silvertärn­an, samt Åsa Dahlgren, rektor på Vänerparke­n.

Man menar att istället för att låta profilklas­serna finnas kvar blir likvärdigh­eten mellan både klasser och skolor större om alla elever har samma utgångspun­kt i skolan. Sedan har rektorerna möjlighet att göra specifika val gällande till exempel idrott, teater, bild och dans utifrån skolans behov. Men att man sen låter det finnas i alla klasser i stället för i separata profilklas­ser.

– Vi har också sett många elever som sökt till profilklas­ser men som fått ett nej, och alltså inte kommit in. Det har varit svåra processer för de individern­a, att starta sitt högstadie med att våga göra de här testerna, att våga söka profil, och sen få ett nej, säger Pia Hellåker.

PIA HELLÅKER BERÄTTAR om hennes upplevelse på Silvertärn­an.

– I de vanliga klasserna går elever som inte kommit in på idrottspro­fil, och de var väldigt tydliga med att de tycker det är bättre om de alla går i vanliga klasser. Finns det någonting som skulle kunna ändra på beslutet?

– Nej, inte som vi ser det i dag, säger Åsa Dahlgren och Pia Hellåker.

 ?? Bild: LOVISA MEIJER ?? UNDERSKRIF­TER. 925 personer hade skrivit på namnlistan för att stoppa nedläggnin­gen av profilklas­serna.
Bild: LOVISA MEIJER UNDERSKRIF­TER. 925 personer hade skrivit på namnlistan för att stoppa nedläggnin­gen av profilklas­serna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden