Ttela

Psykologen: Så kan du klara dina nyårslöfte­n

- JONAS DAGSON/TT

På nyårsafton lovar vi vitt och brett att vi ska bli bättre människor. Gå ner i vikt, cykla till jobbet eller ha bättre disciplin med mobilen. – Ta hjälp av dina vänner för att lyckas, tipsar psykologip­rofessorn Per Kristensso­n.

Enligt ett svenskt forsknings­projekt avger omkring var femte kvinna och var åttonde man ett nyårslöfte på nyårsafton. Hur många som håller sina löften är svårare att svara på. En amerikansk studie säger att 46 procent gör det efter ett halvt år. Andra säger en av tio.

Men en sak är klar. Alla klarar det inte och ska man lyckas krävs mer än bara ett löfte. Man behöver en plan, en tydlig strategi.

PER KRISTENSSO­N, professor i psykologi vid Karlstads universite­t, forskar bland annat om vad som verkligen får människor att ändra beteende. Enligt honom är det flera faktorer som avgör om vi ska lyckas att förändra invanda mönster och bryta våra ovanor.

– En viktig faktor kallar jag ”sociala bevis”. Det vill säga, om jag ser på andra runt omkring mig och det som andra gör, är det lättare för mig att göra det.

Bäst är enligt Per Kristensso­n att inspireras av människor som redan gör det som du vill göra. Gå med i en träningsgr­upp om du vill träna mer, en läsecirkel om du vill läsa fler böcker. Det sociala trycket är en stark och i många fall avgörande motivation.

– Dra nytta av den lockelse och det tryck som andras intresse skapar.

EN ANNAN VIKTIG faktor är att det man lovar ska vara synligt. Skicka ut signaler. Byt ut portföljen mot en gymväska, bilen mot en cykel. Se till att andra ser. Det ska inte vara något hemligt. Ska du lyckas mår du bra av att berätta för släkt och vänner vad det är du tänker göra.

– Att gå ner i vikt är något som människor runt omkring märker. Det gör det lättare. Om det handlar om att ta tag i pensionssp­arandet kan det vara svårare.

Den tredje faktorn handlar om hur vi ser på oss själva. Per Kristensso­n kallar det etiketteri­ng.

– Om vi ser på oss själva som klimatsmar­ta eller som joggare hjälper det oss att leva upp till det.

Så bestäm dig för att du är en nykterist, en bokslukare eller en miljövän.

• Förakta inte pengar som motivation. De flesta nyårslöfte­n handlar inte om pengar, men till exempel att sluta röka ger också en ekonomisk vinst.

• Sätt upp korta mål som gör att dina framsteg synliga för dig själv. Sätt ett mål för hur mycket du ska gå ner till den 15 januari. Och sedan ett nytt mål till månadsskif­tet till februari.

• Tjuvstarta. Det svåraste med ett nyårslöfte är att komma i gång. Så om du startar innan du avger löftet är chansen större att det håller.

 ?? Bild: INGVAR KARMHED/TT ?? BYTA LIVSSTIL. Att äta mer hälsosamt, börja träna och gå ner i vikt är några exempel på vanliga nyårslöfte­n.
Bild: INGVAR KARMHED/TT BYTA LIVSSTIL. Att äta mer hälsosamt, börja träna och gå ner i vikt är några exempel på vanliga nyårslöfte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden