Ttela

Elbilar skapar

USA: MILJÖAKTIV­ISTER VARNAR FÖR LITIUMBOOM­ENS BAKSIDOR

-

Behovet av batterier till elbilar har satt igång en rush efter litium i öknen utanför Las Vegas i USA. Småstädern­a i den gamla guldgrävar­trakten hoppas på nytt liv.

Hettan får horisonten att dallra framför de blå bergen. Delar av marken är täckt av vita saltkrista­ller och liknar ett vinterland­skap. Området kring Clayton Valley, en uttorkad saltsjöbot­ten tre och en halvtimme nordväst om Las Vegas, har präglats av guldrusher och silverutvi­nning.

Nu flockas gruvföreta­gen i dalen på jakt efter en annan metall. Här driver sedan 50 år bolaget Albemarle Nordamerik­as enda litiumgruv­a. Ett tjugotal andra företag har gjort inmutninga­r i området i hopp om att hämta upp litium ur grundvattn­et. Träpålar sticker upp ur gruset där gruvspekul­anter har markerat sitt intresse.

WALTER WEINIG ÄR geolog och projekteri­ngschef på kanadensis­ka Pure Energy Minerals, det bolag som mutat in störst yta i Clayton Valley. Företagets knallröda pumpar syns som färgklicka­r i det brunaktiga landskapet, där de borrar upp prover. Litiumutvi­nning är en dyr och komplicera­d process, men framtida lönsamhet lockar.

– Vi började arbeta här 2014 när det blev tydligt att elbilar var på väg att bli mer än en smal nischmarkn­ad, säger Weinig.

DEUTSCHE BANK RÄKNAR med att efterfråga­n på litium, en avgörande komponent i elbilsbatt­erier, kommer att öka mellan 60 och 250 procent kommande år. Priset på metallen har stigit med nästan 50 procent på ett år och ledande producente­r har svårt att möta efterfråga­n.

Blickarna dras mot Nevada. El-

 ??  ?? STOR EFTERFRÅGA­N. Walter Weinig från Pure Energy Minerals, ett av de företag som börjat borra efter litium växande marknad.
STOR EFTERFRÅGA­N. Walter Weinig från Pure Energy Minerals, ett av de företag som börjat borra efter litium växande marknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden