Ttela

En litiumrush

- JONAS CULLBERG/TT

bilstillve­rkaren Tesla bygger en jättefabri­k i norra delen av delstaten och Pure Energy Minerals har tecknat ett avtal om att leverera en hemlig mängd litium till fabriken.

– Det är attraktivt för oss att ha en tänkbar kund bara tre timmars körning härifrån, säger Weinig.

TESLAS PLAN ÄR att deras ”Gigafactor­y” ska bli världens till ytan största fabrik, och har lovat skapa mellan 20 000 och 30 000 jobb i regionen. I Sverige finns liknande planer på en batterifab­rik i Skellefteå.

Pure Energy Minerals räknar med 72 arbetstill­fällen om litiumutvi­nning kan inledas i slutet av nästa år. Det skulle glädja Michael J. Catlett från byn Silver Peak, det samhälle som ligger närmast gruvområde­t i Clayton Valley.

– Vi behöver mer folk här, säger han.

Gruvbyn med 107 invånare grundades 1864 efter att silver hittades i området och består av skjul, husvagnar och skrotuppla­g i den heta öknen. Här finns ett nedstängt motell, en igenbommad bensinmack och en dammig lekplats.

DE ENDA MÄNNISKOR som syns till sitter på Catletts bar ”Old School”.

– Jag hoppas att litiumet kan ge fler jobb, säger Catlett, som arbetade i den lokala guldgruvan innan han blev barägare.

– När guldgruvan stod på topp bodde det minst 300 personer i stan. Det gick 60 barn i skolan, men nu är det bara sex elever, från lekskola till åttonde klass. Men Silver Peak är en härlig plats. Jag älskar friheten här.

I ÖKNEN SYNS de mjölkvita och turkosa dammar där Albemarle låter det salthaltig­a grundvatte­n som pumpats upp ur marken avdunsta i värmen för att komma åt litiumet. Samtidigt som Nevada är USA:S torraste delstat använder litiumgruv­an omkring 20 miljarder liter vatten om året.

– Det är obscena mängder vatten som går förlorade, hävdar Patrick Donnelly från miljöorgan­isationen Center for Biological Diversity i Las Vegas.

– Vattenkäll­or torkar ut. Det drabbar många arter här, som hjortar och kaniner.

Pure Energy Minerals planerar att använda ny teknologi för att utvinna litium maskinellt, utan avdunstnin­gsdammarna, vilket skulle spara vatten. Men ännu har metoden inte testats i stor kommersiel­l skala.

 ?? Bild: ANDERS AHLGREN/TT ?? i Clayton Valley sedan elbilar blivit en
Bild: ANDERS AHLGREN/TT i Clayton Valley sedan elbilar blivit en
 ??  ?? GRUVHISTOR­IA. Trakten runt litiumgruv­an i Clayton Valley präglas av minnena från gamla tiders guld- och silverrush­er.
GRUVHISTOR­IA. Trakten runt litiumgruv­an i Clayton Valley präglas av minnena från gamla tiders guld- och silverrush­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden