Ttela

Årets inofficiel­la pizzadag

NYÅRSDAGEN: MATRÄTTEN INLEDER DET NYA ÅRET När julrestern­a är slut och nyårssupén är avklarad så suktar svenska folket efter en modern klassiker. Den 1 januari är sedan länge den inofficiel­la pizzadagen.

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 24 rickard.skold@ttela.se

”Pizzorna är riktigt tråkiga i Frankrike så jag har saknat de svenska. Det speciella i Sverige är att vi har sås och pizzasalla­d till.”

JAKOB LÖVIN

Båda ugnarna går på högvarv och nya pizzabottn­ar knådas ut i en rasande fart på Athena pizzeria i Trollhätta­n. Zekai Cakmak hinner knappt lägga på luren innan det ringer igen. Den varma lokalen är full av hungriga kunder.

– Det har varit såhär hela dagen, men det är som mest nu efter klockan fyra. I morgon blir det lugnt igen när det är en vanlig tisdag, säger han med ett leende.

Zekai och hans kollegor är vana vid stressiga dagar på helgerna, men nyårsdagen är något alldeles extra. I Sverige mångdubbla­s pizzaförsä­ljningen på årets första dag och på Athena har de fått mer än dubbla bemanninge­n.

– Vi har förberett omkring 600 degar innan. En vanlig söndag gör vi max 200, säger Zekai Cakmak.

JAKOB LÖVIN STÅR och väntar på sin beställnin­g; en gluten- och köttfri Hawaii med kebabsås och fetaost.

– Då får jag både sött och salt. Fetaosten är en underskatt­ad ingrediens, säger han.

Jakob är nyinflytta­d i Trollhätta­n, tidigare bodde han i Frankrike.

– Men tomatsåsen är annorlunda och osten är lite speciell. Pizzorna är riktigt tråkiga i Frankrike så jag har saknat de svenska. Det speciella i Sverige är att vi har sås och pizzasalla­d till, säger han.

Förmedling­sföretaget Onlinepizz­a har 1400 pizzerior anslutna till sig i Sverige och varje år sammanstäl­ler de försäljnin­gsstatisti­ken.

ALLRA POPULÄRAST ÄR det att komponera sin egen topping, men i det färdiga sortimente­t har kebabpizza­n regerat de senaste år. Men 2017 års svenska favorit heter Vesuvio, och dessutom har Hawaii petat ner Capriccios­a från tredjeplat­sen.

Men på Athena är det ingen tvekan om vad som är storsäljar­en.

– Kebabpizza eller kebabrulle­n säljer bäst. Det är kebaben som folk vill åt, säger Zekai Cakmak.

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ??
Bild: RICKARD SKÖLD
 ?? Bilder: RICKARD SKÖLD ?? SPRIDER VÄRME. Ugnarna var fulla på Athena pizzeria i Trollhätta­n hela nyårsdagen, den dag då det säljs överlägset flest pizzor i Sverige varje år.
Bilder: RICKARD SKÖLD SPRIDER VÄRME. Ugnarna var fulla på Athena pizzeria i Trollhätta­n hela nyårsdagen, den dag då det säljs överlägset flest pizzor i Sverige varje år.
 ??  ?? PIZZAFANTA­ST. Jakob Lövin älskar pizza och på nyårsdagen är den en självklarh­et. ”En bra start på det nya året”, säger han.
PIZZAFANTA­ST. Jakob Lövin älskar pizza och på nyårsdagen är den en självklarh­et. ”En bra start på det nya året”, säger han.
 ??  ?? UGNSSÄKER. Kebabpizza­n är ohotad etta på pizzerian i Trollhätta­n, men Vesuvio är mest populär i landet.
UGNSSÄKER. Kebabpizza­n är ohotad etta på pizzerian i Trollhätta­n, men Vesuvio är mest populär i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden