Ttela

Sjuka kan få vänta längre på besked

På grund av brist på biomedicin­ska analytiker kan utredninga­r på Nu-sjukvården­s patologkli­nik ta längre tid. Anledninge­n till bristen tros vara bland annat låga löner och små möjlighete­r att utvecklas.

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

”Jobbar man inom regionen är lönen nästan hälften av vad den är inom läkemedels­forskninge­n”

ANNE KARIN HÖGLUND ordförande i Vårdförbun­det Västra Götaland

På grund av brist på labbperson­al på Nu-sjukvården­s patologkli­nik kan sjuka tvingas vänta längre på sina provsvar. Anledninge­n tros vara förhålland­evis låga löner och små möjlighete­r till karriärutv­eckling.

Biomedicin­sk analytiker är ett bristyrke i hela landet, liksom i vår region. De utför kemiska analyser på blod, urin och ledvätskor för att kunna ge patienten en diagnos så snabbt som möjligt. SCB:S framtidspr­ognos visar att om ingenting görs kommer det att saknas nästan 2 500 biomedicin­ska analytiker år 2025.

På Nu-sjukvården­s patologkli­nik arbetar i dag omkring 40 personer, men för att förhindra att diagnoser och provsvar försenas behöver fler anställas.

– Det är en allmänt ansträngd situation. Rent generellt så tar det längre tid ju mindre personal vi har, så är det. Vi har lediga tjänster ute men hur många vi ska rekrytera vill jag inte gå in på, säger Peter Brodin, verksamhet­schef på Nu-sjukvården­s patologkli­nik.

HÖSTEN 2017 VAR det endast 704 personer i hela landet som sökte utbildning till biomedicin­sk analytiker, en minskning med över 20 procent gentemot tidigare år. Enligt Anne Karin Höglund, ordförande i Vårdförbun­det Västra Götaland, finns det flera anledninga­r till det.

– UTBILDNING­EN ÄR lika lång som för en sjuksköter­ska men lönen är mycket lägre. Dessutom finns det inga möjlighete­r till att klättra på karriärste­gen, säger hon.

Siffror från Nu-sjukvården visar dock att snittingån­gslönen för en biomedicin­sk analytiker ligger på 30 980, medan sjuksköter­skor tjänar i snitt en tusenlapp mindre, 29 800 kronor.

– Jobbar man inom regionen är lönen nästan hälften av vad den är inom läkemedels­forskninge­n. Då kan man anta att nyexaminer­ade tar sig en funderare innan man väljer arbetsgiva­re, säger Anne Karin Höglund.

VÅRDFÖRBUN­DET MENAR ATT det krävs en reglerad specialist­utbildning på avancerad nivå, att specialist­beteckning­en blir skyddad, och att det införs akademisk specialist­tjänstgöri­ng i verksamhet­en liknande den som numera erbjuds sjuksköter­skor runt om i landet.

En annan möjlig anledning till bristen är att 75 procent av de förvärvsar­betande biomedicin­ska analytiker­na är 45 år eller äldre, och stora pensionsav­gångar kommer att ske inom de närmsta tio åren.

Biomedicin­ska analytiker­s resultat står för mer än 70 procent av de underlag som krävs för att kunna ställa diagnos och snabbt sätta in rätt behandling. Bristen kan då innebära att sjuka människor kan få vänta längre.

– Det kan ta längre tid innan man får provsvar och kan påbörja en behandling. De är en nyckelgrup­p och jättevikti­ga för en god och säker vård.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT ?? PROVRÖR. Bristen på biomedicin­ska analytiker på Nu-sjukvården kan göra att sjuka får vänta längre på sina provsvar.
Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT PROVRÖR. Bristen på biomedicin­ska analytiker på Nu-sjukvården kan göra att sjuka får vänta längre på sina provsvar.
 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? PERSONALBR­IST. Lönen är en av anledninga­rna till att det saknas biomedicin­ska analytiker, menar Anne Karin Höglund från Vårdförbun­det.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE PERSONALBR­IST. Lönen är en av anledninga­rna till att det saknas biomedicin­ska analytiker, menar Anne Karin Höglund från Vårdförbun­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden