Ttela

Självklart ska alla barn vaccineras mot mässling

HÄLSA. Göteborg har drabbats av ett mässlingsu­tbrott. Sedan den 10 december har minst åtta fall av sjukdomen upptäckts.

- Liberala Nyhetsbyrå­n KARIN PIHL

Sahlgrensk­a sjukhuset har gått upp i beredskaps­läge. Föräldrar vars barn uppvisar misstänkta symptom, som hög feber och utslag, uppmanas att inte bege sig till akutmottag­ning eller vårdcentra­l utan ta kontakt med vården via hemsidan 1177.

Anledninge­n är att viruset är otroligt smittsamt och kan leda till följdsjukd­omar som lunginflam­mation och öroninflam­mation.

För små barn kan sjukdomen vara livshotand­e.

VACCIN MOT MÄSSLING ingår i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et för barn. Tack vare detta är sjukdomen nästintill utrotad i Sverige. Men de senaste 20 åren har mässling ökat markant. Det är främst tre riskgruppe­r som ligger i farozonen för att drabbas: vaccinmots­tåndare och antroposof­er i Järna utanför Södertälje, somalier i nordvästra Stockholm och illegala invandrare i storstadso­mrådena.

Orsaken till varför man inte vaccinerar sina barn kan variera mellan grupperna. Att vara misstänksa­m mot vaccin ingår i den antroposof­iska livsfiloso­fin. I denna grupp förekommer en felaktig föreställn­ing om att vaccin orsakar autism och är farligt. Bland somalierna finns ofta en skepsis mot offentliga institutio­ner.

DEN SOM VÄLJER att inte vaccinera sina barn riskerar inte bara de egna barnens hälsa, utan även andras. Att lagstifta om vaccinatio­n är därför inte orimligt. Det är förvisso ett ingrepp i föräldrarn­as rätt att bestämma över sina barn. Men föräldrar har ingen rätt att förvägra barnen livsviktig vård. Att vaccinera sig är preventiv vård.

Samtidigt är det viktigt att öka förtroende­t för vården. Genom bland annat hembesök och personlig kontakt har barnavårds­centralen i Rinkeby lyckats få fler nyblivna föräldrar att vaccinera sina barn. Vaccinatio­nsgraden har stigit från 73 till 83 procent genom förtroende­byggande insatser.

FÖR ATT UPPNÅ fullgott skydd på gruppnivå krävs dock att 95 procent är vaccinerad­e. Annars finns en risk att smittan sprids.

Att vaccinera sig är inte ett val som att äta vegetarisk kost, ta D-vitamintil­lskott eller andra livsstilsv­al kopplat till hälsa. Den som inte vaccinerar sina barn utsätter andra för potentiell livsfara. Det bör inte vara tillåtet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden