Ttela

Båtmotorer beslagtogs i Polen

- FANNY EDSTAM 031-62 40 00 fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Polsk polis har beslagtagi­t fem båtmotorer. Två av dem stals i Munkedal i slutet av oktober.

Båtmotorst­ölderna ökade kraftigt under 2017. Mellan den 28 och 29 oktober stals två båtmotorer i Munkedal. Nu har de hittats i Polen tillsamman­s med tre andra motorer. Det meddelar Polisen Båtsamverk­an Väst.

– Det är något fruktansvä­rt stora motorer, säger polisen Thomas Andersson.

DET VAR POLSK polis som gjorde en kontroll, beslagtog motorerna och grep personer.

– Många motorer går österut. Men det behöver inte vara så att det är just polacker utan mycket stoppas av gränspolis­en i Polen. Många gnäller på de svenska gränserna och att vi är slappa. Men vi tillhör Schengensa­marbetet och det innebär att vi kollar det som kommer till Sverige, säger han och fortsätter:

– Vi är inte så noggranna med vilket land tjuvarna kommer ifrån utan vi jobbar tillsamman­s. Det här har blivit så framgångsr­ikt och vi kan snabbt hjälpa varandra genom Båtsamverk­an.

HAN BERÄTTAR ATT motorerna kostar rejäla summor pengar.

– Det här är dyra saker. En 50 hästars, den minsta, ligger säkert på en 70 000 kronor idag gissar jag. Och en 250 hästars på en kvarts miljon.

Samtidigt uppmanar Thomas Andersson alla som blir utsatta för stölder att ha koll på motornumre­t.

– Det kan vara en traktor, en båtmotor eller liknande. Då kan vi lägga in det i något som heter SIS, Schengen Informatio­n System. Det innebär att vilken polis vartsomhel­st i Europa som stannar ett fordon kan kolla upp det. Har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden