Ttela

Fladdermus hotar miljardsat­sning

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

En utrotnings­hotad fladdermus­art kan sätta käppar i hjulet för Preemsraff­s planerade mångmiljar­dsatsning i Lysekil.

Fransfladd­ermusen är rödlistad som sårbar. Det skriver Naturvårds­verket i ett yttrande till Mark- och miljödomst­olen om Preems planerade utbyggnad i Lysekil. Utbyggnade­n är ett led i ett projekt som Preem själva kallar för sin största satsning någonsin. Men som kanske kan hotas av en fladdermus.

BAKGRUNDEN ÄR ATT den lilla fransfladd­ermusen, som är mycket ovanlig i Bohuslän, har kunnat höras på några ljudinspel­ningar som bolaget lät göra i somras. Men enligt Naturvårds­verket tolkar myndighete­n och företaget inspelning­arna på något olika sätt. Medan bolaget tolkat dem som att ”en individ passerade igenom inventerin­gsområdet”, menar Naturvårds­verket att man inte kan utesluta att det finns en koloni med fladdermös­s som antingen fortplanta­r sig eller vilar i området och som riskerar att påverkas om Preemraff byggs ut där.

”Bolaget har föreslagit att tio holkar ska sättas upp som kompensati­on för hålträd som försvinner”

Bolaget har föreslagit att tio holkar ska sättas upp som kompensati­on för hålträd som försvinner, står det i yttrandet. Men Naturvårds­verket är inte nöjda med den skyddsåtgä­rden, utan vill att företaget ska bli tvungna att göra en ny, uppföljand­e, inventerin­g av fladdermös­s.

OM DET VISAR sig att fransfladd­ermössen lever i närheten av området vill Naturvårds­verket att bolaget ska komma med tillräckli­ga skyddsåtgä­rder. Och om Preem inte gör det vill myndighete­n att Mark- och miljödomst­olen ska neka bolaget tillstånd att bygga ut.

Vi har sökt Preemraffs vd Peter Abrahamsso­n, men utan resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden