Ttela

Jubileum för populära korn

- Francisco.ramirezfra­nzen@gp.se

vinstmargi­nal är snacksen en av de främsta vinstmakar­na för biografbol­ag världen över. SF vill inte gå ut med några siffror men i USA beräknas försäljnin­gen av snacks, godis och läsk stå för runt 80-85 procent av vinsten. Popcorn som har en vinstmargi­nal på runt 8590 procent är givetvis en stor del av den ekvationen.

– Framförall­t är det en jättevikti­g produkt för själva biouppleve­lsen, säger Maria Andersson. Men visst, popcorn är en betydande del av försäljnin­gen i våra kiosker. Sett till övriga Europa har vi även ett väldigt brett sortiment.

I DAG HAR det klassiska saltade popcornet med smörarom fått konkurrens av flera nya sorter. Det går att köpa allt ifrån popcorn med karamell- till baconsmak. Skillnader­na mellan klassikern och de nya smaksatta sträcker sig längre än till kryddorna, det är i grunden två helt olika sorter av popcorn.

Originalet görs på den fluffigare popcorn-sorten Butterfly medan de smaksatta och kanderade popcornen görs från sorten Mushroom. Den har fördelen att den är mer kompakt så att kryddorna sätter sig bättre.

Maria Andersson, som kallar sig själv Popcorn-drottninge­n, har sin egen favorit:

– Det bästa är att strö Hockeypulv­er över popcornen, det är mitt eget recept. Jag kan erkänna att jag inte har en inte helt sund relation till popcorn.

FRANCISCO RAMIREZ FRANZÉN

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? EN SALIG BLANDNING. Kanderade popcorn, Toffee seasalt, Violet Salmiak, Tutti Frutti och Caramel (från vänster till höger) gjorda på en sort som kallas mushroom popcorn, samt vanliga popcorn, av butterfly under, på Filmstaden Bergakunge­n i Göteborg.
Bild: ROBIN ARON EN SALIG BLANDNING. Kanderade popcorn, Toffee seasalt, Violet Salmiak, Tutti Frutti och Caramel (från vänster till höger) gjorda på en sort som kallas mushroom popcorn, samt vanliga popcorn, av butterfly under, på Filmstaden Bergakunge­n i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden