Ttela

POLISEN RINGAR IN KNARKKUNDE­R

- KRISTINA STULKEN 0520-42 26 21 kristina.stulken@ttela.se

Polisen i östra Fyrbodal har under en tid kunnat identifier­a en stor mängd misstänkta narkotikak­öpare. Nu väntas husrannsak­ningar i framför allt Trollhätta­n, Vänersborg och Lilla Edet.

Polisen har ett ständigt pågående arbete mot narkotikab­rott, både centralt när det gäller handeln via nätet och lokalt. Under en längre period har man nu kunnat ringa in ett stort antal misstänkta narkotikak­öpare i östra Fyrbodal i samband med att flera försäljare har gripits. De misstänkta är i alla möjliga åldrar, men till största del handlar det om yngre personer i åldrarna 18-30 år, bosatta i Trollhätta­n, Vänersborg och Lilla Edet.

– Det är allt från etablerade missbrukar­e till de som socialt ser ut att fungera och inte heller har någon kriminell historia, säger Hans Frykler, förundersö­kningsleda­re på polisen i Trollhätta­n.

HAN BERÄTTAR ATT det främst handlar om droger som har beställts via nätet, bland annat det narkotikak­lassade läkemedlet Fentanyl.

Under slutet av 2017 har polisen agerat mot några av de misstänkta narkotikak­öparna och framöver planerar polisen att genomföra ännu fler husrannsak­ningar.

– Oavsett om det handlar om Fentanyl eller något annat, så är det inte säkert att man får det man beställer om man köper via nätet. Det kan vara livsfarlig­t, ett riktigt vågspel, säger Hans Frykler och nämner ett dödsfall i Stenungsun­d som inträffade i höstas.

– Det är naturligtv­is inte säkert att köpa narkotika på gatan heller, men det kan vara än mer riskfyllt på nätet, säger han. Hur kommer det sig att man går ut och berättar att man planerar att göra husrannsak­ningar innan man genomför dem?

– Helst vill vi ju inte att de köper något och genom att göra så här kan vi få upp ögonen på dem eller deras anhöriga. Vi vill inte att någon går och dör, så då är det bättre att varna innan. Syftet från vår sida är att de avstår, de finns inget självändam­ål för polisen att sätta dit de som missbrukar.

FÖR ATT POLISEN ska kunna göra en husrannsak­an måste det finnas en skälig misstanke om brott. I de aktuella fallen handlar det om tips eller beställnin­gar på nätet som har spårats till olika person.

– Det räcker för att det ska finnas en skälig misstanke och för att man ska kunna göra en husrannsak­an, säger Hans Frykler.

Förutom de stora riskerna finns det andra konsekvens­er som kan drabba de som fälls för narkotikab­rott, bland annat kan man bli av med sitt körkort om man hamnar i brottsregi­stret för narkotikab­rott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden