Ttela

”Måste garantera säkerheten”

Smällare och raketer kastades mot unga och ledare under helgens fotbollscu­p i Vänersborg. Nu hotas cupens framtid.

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Fotbollscu­pen Nsp-cup riskerar att ställas in kommande år på grund av incidenten i lördags då någon eller några okända personer kastade in smällare och raketer mot publik och spelande ungdomar. – Vi kan inte riskera människors säkerhet, säger Eric Bönström, ordförande i Wargöns IK.

I mellandaga­rna och nyårshelge­n arrangerad­e Wargöns IK Nspcup för 19 året i rad. Den populära cupen i Vänersborg har vuxit för varje år och i år var 160 ungdomslag anmälda.

Det är dock osäkert om det blir något 20-årsjubileu­m nästa år med tanke på vad som hände i lördags. TTELA pratade strax efter händelsen med en ledare som var på plats.

– Under eftermidda­gen satt jag inne i Idrottshus­et i Vänersborg och tittade på ungdomsfot­boll. Plötsligt var det några personer som slängde in smällare eller någon typ av raketer rätt mot de ungdomar som spelade fotboll. Jag undrar hur man kan vara funtad för att göra något sådant, sa ledaren efteråt.

Spelet avbröts och arrangörer­na samlade alla deltagare och publik.

– Vi fick låsa om oss och försäkra att det bara var spelare och anhöriga kvar inne i hallen. Men på något sätt måste de här personerna ha kommit in igen, troligtvis genom en branddörr, för helt plötsligt small det igen, säger Eric Bönström.

Två personer fick föras till sjukhus eftersom de var så nära smällarna att det ringde i öronen på

”Vi fick låsa om oss och försäkra att det bara var spelare och anhöriga kvar inne i hallen.”

dem. Det är i dag oklart hur de mår.

Det här är inte första gången som Bönström upplever stök i Idrottshus­et. För två år sedan blev en person misshandla­d i samband med att cupen spelades.

– Jag tror att någon blev huggen med en skruvmejse­l. Det var inte någon av oss eller våra spelande ungdomar utan någon från de här gängen, säger han.

BÖNSTRÖM SÄGER OCKSÅ att det tidigare under veckan varit stökigt och stora ungdomssam­lingar.

– När det här hände var det många som blev skärrande och en domare ville inte vara kvar så vi skjutsade hem den personen. Samtidigt var det många som inte ville att det här skulle förstöra så vi tog ett beslut att spela klart cupen.

TTELA skrev så sent som i höstas om orolighete­r och otrygghet i och runt Idrottshus­et och kommunen har satt in ordningsva­kter för att öka tryggheten.

– Men det här hände vid fyra på eftermidda­gen och ordningsva­kterna var inte på plats då, säger Eric Bönström.

PÅ MÅNDAG SKA Wargöns IK ha möte för att diskutera cupens framtid.

– Vi måste bestämma om vi kan fortsätta. Det är många som ställer upp gratis för att den här cupen ska bli av men många tappar suget när sådant här händer. Vi måste kunna garantera människors säkerhet, säger Eric Bönström.

Polisen har säkrat vissa spår och har hållit ett antal förhör. Ingen är i dagsläget gripen för händelsen som utreds som misshandel.

ERIC BÖNSTRÖM Ordförande Wargöns IK

 ?? Bild: KENT ENG ?? UTSATTA. Fotbollssp­elande ungdomar och deras anhöriga attackerad­es med smällare och raketer under en cup i helgen. Nu riskerar cupen att ställas in.
Bild: KENT ENG UTSATTA. Fotbollssp­elande ungdomar och deras anhöriga attackerad­es med smällare och raketer under en cup i helgen. Nu riskerar cupen att ställas in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden