Ttela

Möt Nicklas Foresti – en stolt sikh

NYGÅRD: NICKLAS FORESTI HITTADE HEM I BÅDE TRO, KÄRLEK OCH ARBETSLIV

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Han möter oss utanför sitt ljusblå hus i Nygård och frågar snällt om vi är rädda för hundar. Nicklas ser glad ut och visar oss in i hallen där hans fru Sandra och familjens nioåriga Staffordsh­ire bullterrie­r Sjörövar-jenny hälsar oss välkomna.

Vi slår oss ner i soffan och kommer rätt så omgående in på ämnet religion.

2012, efter många år av sökande efter en gud, föll allting plötsligt på plats för Nicklas då han besökte ett tempel i Hammarkull­en. Där bugade han för den heliga skriften Granth Sahib, sikhernas guru och blev utövande sikh. Själva dopet ägde rum tre år senare i ett tempel i Oslo.

– Jag hade sökt och sökt efter en andlighet, en gud och läst på om till exempel islam, judendom och kristendom men aldrig hittat rätt. När jag började läsa på om sikhismen blev jag nyfiken, det var så mycket där som stämde in på mig.

Nicklas nämner saker som att man som sikh ska tjäna samhället, göra rätt för sig och dela med sig av det man har. Man ska som sikh även verka för jämlikhet, inom sikhismen har kvinnor och män har rätt göra samma saker.

För Nicklas har dessa riktlinjer, även innan han blev sikh, inte minst yttrat sig i hans fackliga engagemang som tog sin start 1998 i fastighets­anställdas förbund. Vid den tiden bodde Nicklas i Göteborg och jobbade som fastighets­skötare på bland annat Scandinavi­um och Svenska mässan.

Nicklas tog på sig mycket ansvar och började arbeta heltid inom det fackliga. Han blev, bland annat, ordförande för närmare 500 fackligt anslutna och huvudskydd­sombud vilket till slut blev för mycket. Nicklas återgick till ett arbete på en firma inom fastighets­jour där han, i samband med att firman gick omkull, blev utbränd.

Nicklas beskrivet det som att någon drog bort dörrmattan, han orkade ingenting.

SÅ SMÅNINGOM RÄTTADE saker och ting till sig och Nicklas började studera till fastighets­tekniker på en yrkeshögsk­oleutbildn­ing i Göteborg. Efter tre terminer var han klar och fick 2011 ett vikariat på Lödöse museum där han numera är fast anställd.

I dag har han även återupptag­it det fackliga engagemang­et och verkar bland annat som lokalt skyddsombu­d, ombud och ledamot inom Visions sektionsst­yrelse.

– Det fackliga arbetet handlar om att hjälpa andra. Jag har alltid varit en person som velat hjälpa till, det ger och har gett mig så mycket tillbaka.

Nicklas utstrålar ett stort lugn där han sitter, ledigt avslappnad i sin soffa och klappar på sin hund. Då och då stryker han handen över skägget och kollar så att turbanen sitter rätt.

Det långa oklippta skägget och det oklippta håret som döljs av turbanen är ett av sikhismens fem K, symboler för utövande sikher. De övriga fyra K:na är en kam som man bär i turbanen, två stålarband på handledern­a, ett svärd som hänger vid midjan och ett par underbyxor i bomull.

– Skägget och håret får växa fritt men vi får självklart tvätta det. Bomullsbyx­orna symboliser­ar kyskhet. Svärdet, kirpan, står för skydd, oberoende, frihet och motstånd mot tyranni av alla sorter, det bär jag på mig dynget runt, säger Nicklas.

– Jag har alltid varit troende, men det tog lång tid innan jag fann en religion där allting stämde. Numera stämmer det mesta för Nicklas Foresti – lyckligt gift, museitekni­ker och utövande sikh.

NICKLAS ÄR SEDAN 2008 gift med sin Sandra Foresti, de träffades två år tidigare via internet och förlovade sig efter ett halvår.

– Det stämde direkt med Sandra, vi skulle bara träffas och ta en fika, det blev till en middag och, ja, efter den tredje dejten var vi ihop.

För Sandra kom det inte som någon som helst chock att hennes make valde att bli sikh.

– När Nicklas fann sin tro i sikhismen såg jag att det fick honom att må bra. Det är klart att det blir del frågor från omgivninge­n kring det här. Många är nog lite nyfikna. Själv är jag inte troende utan snarare ateist. Men det har aldrig känts konstigt att Nicklas är sikh. Det är en del av Nicklas och jag är glad för hans skull, säger Sandra.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FANN SIN TRO. Han arbetar som museitekni­ker i Lödöse och bor i Nygård tillsamman­s med hustrun Sandra och hunden Sjörövar-jenny. Efter att ha varit en andlig sökare i många år fann Nicklas Foresti till slut sin tro i sikhismen. ”Många undrar nog vad jag...
Bild: ANDREAS OLSSON FANN SIN TRO. Han arbetar som museitekni­ker i Lödöse och bor i Nygård tillsamman­s med hustrun Sandra och hunden Sjörövar-jenny. Efter att ha varit en andlig sökare i många år fann Nicklas Foresti till slut sin tro i sikhismen. ”Många undrar nog vad jag...
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TRIVS MED LIVET. Nicklas Foresti är född 1974 i Karlstad och uppväxt i Nordmark utanför Filipstad. I dag bor han i Nygård, är utövande sikh och arbetar som museitekni­ker på Lödöse museum.
Bild: ANDREAS OLSSON TRIVS MED LIVET. Nicklas Foresti är född 1974 i Karlstad och uppväxt i Nordmark utanför Filipstad. I dag bor han i Nygård, är utövande sikh och arbetar som museitekni­ker på Lödöse museum.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FÖRSTÅENDE. Nicklas hustru, Sandra Foresti, har full förståelse för att hennes man utövar sikhismen.
Bild: ANDREAS OLSSON FÖRSTÅENDE. Nicklas hustru, Sandra Foresti, har full förståelse för att hennes man utövar sikhismen.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? BÖNERUM. Nicklas Foresti ber tre gånger om dagen, två av dem sker i ett litet krypin i hans hem.
Bild: ANDREAS OLSSON BÖNERUM. Nicklas Foresti ber tre gånger om dagen, två av dem sker i ett litet krypin i hans hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden