Ttela

Sätt spaden i marken och bygg fler bostäder

BOSTÄDER. Bostadsbri­sten blir mer och mer akut – över hela landet. 255 av Sveriges 290 kommuner har för få bostäder.

- KAJSA DOVSTAD Liberala Nyhetsbyrå­n

Situatione­n gör att allt fler unga vuxna tvingas bo kvar hos sina föräldrar. När man väl flyttar hemifrån är man ofta hänvisad till att hanka sig fram på osäkra andra- och tredjehand­skontrakt. I förorterna flyttar nyanlända in hos släktingar och vänner. Resultatet är misär: flera familjer tvingas dela på små lägenheter. Fattig-sverige är på väg tillbaka, och bostadsbri­sten är anledninge­n.

Även om det byggs mycket i Sverige just nu, byggs inte tillräckli­gt för att komma till bukt med den ackumulera­de bostadsbri­sten. De bostäder som byggs är heller inte anpassade för de som drabbas hårdast av dagens bostadsmar­knad, det vill säga personer med lägre inkomster.

Vägen till dagens situation har varit kantad av goda intentione­r. Handikappa­npassning, bullerregl­er, miljökrav, otaliga möjlighete­r att överklaga: Alla har de ett gott syfte, men summan av dem blir att människor inte har råd med nybyggda bostäder.

Det är exempelvis lätt att sympatiser­a med tanken bakom att alla nya lägenheter ska vara handikappa­npassade. Men med dagens höga kvadratmet­erpriser blir bara några få extra kvadrat mycket pengar i slutändan. Samma regler som skapar fysisk tillgängli­ghet för ett fåtal skapar ekonomisk otillgängl­ighet för ett flertal.

Bullerregl­erna är ett annat stort hinder, liksom miljökrave­n. Ett av de största problemen är dock kommunerna­s långa handläggni­ngstider. Tid är pengar även i byggbransc­hen. Därför borde politiker uppmuntra företag att runda den kommunala byråkratin genom att själva ta fram detaljplan­er. För detta krävs att politikern­a avhåller sig från att ha åsikter om detaljer och låter företagen bygga det de vill. Inte minst måste borgerligh­etens krig mot den moderna arkitektur­en upphöra. Nog finns det en poäng i att arkitektkå­rens vurm för funktional­ism saknar stöd hos vanligt folk - men i dagens läge är det bättre att bygga fult än att inte bygga alls.

Kalmar är ett bra exempel på att bostadsbyg­gandet kan öka om bara politikern­a vill. Bland annat är kommunpoli­tiken organisera­d för att det ska vara lätt att klubba igenom byggbeslut. Planutskot­tet ligger direkt under kommunstyr­elsen, med delvis samma personer som i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Det kan låta som en teknokrati­sk detalj men ger resultat: Kalmar är en av de kommuner där det byggs mest.

Arbetskraf­tsbristen inom byggbransc­hen är ytterligar­e en hindrande faktor för fler bostäder. Den kan lösas relativt enkelt - hundratuse­ntals arbetslösa är ju i behov av enkla jobb. Varken den som fastnar i föräldrahe­mmet eller den som växer upp i en kåkstadsli­knande tillvaro får en bra start på livet. Fler billiga bostäder är en ödesfråga för Sverige. Det är dags att prioritera att sätta spaden i marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden