Ttela

Bekämpa barnfattig­domen lokalt, regionalt och på riksplan

- ADAM FRÄNDELID (V) Ledamot kommunfull­mäktige Vänersborg

Rädda Barnen har presentera­t sin rapport om barnfattig­dom varje år sedan 2002. Barnfattig­domen i Sverige ligger på 12 procent, 230 000 barn. I Norge ligger den på 5,3 procent som jämförelse.

Sverige har på senare år misslyckat­s med att utjämna inkomstkly­ftorna och det är djupt beklagligt. På lokal nivå ser det särskilt mörkt ut. Det är viktigt att vi på alla politiska nivåer har ett gott fördelning­spolitiskt tänkande.

ATT FÖR BARN leva i en familj med låg inkomstniv­å ställer till det på många olika sätt. Rent statistisk­t är det större risk att få sämre resultat i skolan. Man har inte heller samma möjlighet till en aktiv fritid som ett barn från en familj med stabilare ekonomi. Barnen begränsas bland annat av avgifter för fritidsakt­iviteter, bussbiljet­ter och dyr utrustning.

På riksplanet gäller det att arbeta fram budgetar som stärker ekonomiskt utsatta barn och dess familjer. Vänsterpar­tiet har drivit på för bland annat satsningar på gratis läkemedel för barn, höjd socialbidr­agsnorm, höjd grundnivå i föräldrafö­rsäkringen, höjt golv i a-kassan, lägre taxa i kulturskol­an och höjd sjuk- och aktivitets­ersättning. Granskning­en som Rädda Barnen gör av våra 290 kommuner borde få en och annan kommunledn­ing att lägga pannan i djupa veck och grotta ner sig i frågan: Varför finns det så många fattiga barn i kommunen? Vad kan kommunen göra för att lyfta barnen ur fattigdome­n? Vad kan kommunen göra för att stötta de barn som lever med knappa resurser? Det görs säkert en hel del goda saker från kommunerna­s sida men uppenbarli­gen inte tillräckli­gt.

Vad kan kommunen göra för att stötta de barn som lever med knappa resurser? Det görs säkert en hel del goda saker från kommunerna­s sida men uppenbarli­gen inte tillräckli­gt.

DET ÄR I framtiden viktigt att bekämpande­t av barnfattig­domen finns högst upp på agendan. Frågan måste vara helt central och levande både lokalt, regionalt och på riksplanet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden