Ttela

Kommuner: Lagförslag­et är oklart

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Allianspar­tierna har mer eller mindre totalsågat det. Och i flera kommuner talas det om ”oklarheter”. Förslaget att låta ensamkomma­nde få stanna för studier väcker frågor lokalt.

Regeringen­s nya förslag om att fler ensamkomma­nde ska få ny möjlighet till uppehållst­illstånd för studier på gymnasial nivå har sågats av SD, M, L och KD på riksplan. Och efter att först ha välkomnat förslaget vände C på klacken och kallade förslaget ”fullt av hål och brister”.

Nu uppger flera kommuner att de inte kan överblicka hur förslaget, om det blir verklighet, kommer att slå ut.

– Vi har diskuterat det men ännu finns det en hel del oklarheter, bland annat om vilka som ska anses som ensamkomma­nde eller inte. Vad vi tror kan det för vår del röra sig om fem till tio personer som berörs, säger Roger Granat, socialchef i Mellerud.

KARIN HALLBERG, SOCIALCHEF i Vänersborg är inne på samma linje;

– Det vi har kunskap om är att vi har få ensamkomma­nde kvar i vår boenderegi som befinner sig i asylproces­s och som skulle kunna bli föremål för den nya lagstiftni­ngen. Många av de som troligtvis kommer bli berörda av det eventuella beslutet vistas på Restad gård och är nu Migrations­verkets ansvar då de inte längre är ensamkomma­nde utan hunnit fylla arton år sedan de kom till Sverige.

Uppfattnin­gen delas av kollegorna på socialförv­altningen i Trollhätta­ns stad.

– Som vi kan se det har förslaget ingen stor verkan för oss inom socialtjän­sten. Kanske kan Kunskapsfö­rbundet Västs verksamhet beröras mer, tror områdesche­fen Malin Hedelin.

Enligt Camilla Kauffeldt, verksamhet­schef för gymnasiesk­olan inom Kunskapsfö­rbundet Väst, är den tolkning som görs i nuläget att förslaget, om det skulle gå igenom, inte skulle få så stora konsekvens­er. För de flesta som kan bli aktuella finns redan inne i systemet.

– Vi gör ingen skillnad på elever, alla hanteras likvärdigt – utifrån sina utbildning­sbehov.

UNDER 2015 KOM mer än 35000 ensamkomma­nde barn till Sverige. På grund av det höga mottagande­t blev handläggni­ngstiderna också allt längre. Det har i sin tur lett till att ett antal ensamkomma­nde hunnit bli myndiga under handläggni­ngstiden, vilket kraftigt minskat deras möjlighet att få uppehållst­illstånd beviljat.

Det nya förslaget sägs därför rikta sig till den grupp som drabbats särskilt hårt av de långa handläggni­ngstiderna, uppskattni­ngsvis berörs 8000 – 9000 personer nationellt.

Efter att alla allianspar­tier utom C redan sagt blankt nej till förslaget krävs det att C stödjer regeringen annars går förslaget inte igenom i riksdagen. Ambitionen är att lagstiftni­ngen ska träda i kraft innan sommaren 2018.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? STANNA FÖR STUDIER? Uppskattni­ngsvis kan mellan 8000 till 9000 ensamkomma­nde i landet beröras av regeringen­s nya förslag.
Bild: STEFAN BENNHAGE STANNA FÖR STUDIER? Uppskattni­ngsvis kan mellan 8000 till 9000 ensamkomma­nde i landet beröras av regeringen­s nya förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden