Ttela

Väntan på hoppom ny chans

VÄNERSBORG: ENSAMKOMMA­NDE AFGHANER OM ASYLFÖRSLA­GET

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Sharif vill bli pilot, Mehdi och Adel drömmer om ett yrkesliv som tandläkare i Sverige. Går regeringen­s senaste förslag för ensamkomma­nde flyktingun­gdomar igenom kan trion få en ny chans till uppehållst­illstånd.

– Vi hoppas och har förväntnin­gar. Samtidigt är vi realister, det är bara ett förslag än så länge, säger de tre 18-åriga afghanerna när vi träffar dem på Restad gård i Vänersborg.

Det har gått drygt två år sedan de kom till Sverige efter att ha flytt krig, självmords­bomber och talibaner. Och de tillhör den grupp som drabbats särskilt hårt av de långa handläggni­ngstiderna som, enligt Migrations­verket, är en följd av det höga mottagande­t som följde i flyktingvå­gen 2015.

Adel, Mehdi och Sharif har väntat 15 månader eller längre på beslut. En erfarenhet de delar med många andra, som ändå inte kommer att omfattas av regeringsf­örslaget.

– VI SÖKTE asyl före den 24 november 2015 och kan därför få en ny möjlighet till uppehållst­illstånd för studier, om nu regeringen får igenom sitt förslag. Men det är klart att det hade känts bättre om fler som fått avslag skulle kunna få samma chans. Nu hänger allt på ett datum, det kan nog upplevas lite orättvist, tror de.

Marianne Barrljung och Lena Malmlöf Hummerhiel­m som företräder Röda Korset i Skyddsnäte­t för ensamkomma­nde på Restad gård håller med;

–Det är katastrof att förslaget inte gäller alla. Nu blir det som en lotteripro­cess. Samtidigt är det bra att något händer som förhoppnin­gsvis kan innebära mer trygghet och en möjlighet att landa i Sverige för de individer som det faktiskt kan komma att beröra.

BÅDA ÄR STARKT kritiska till den oordning de anser råda i migrations­politiken. De nämner bland

”Det är katastrof att förslaget inte gäller alla. Nu blir det som en lotteripro­cess” MARIANNE BARRLJUNG OCH LENA

MALMLÖF HUMMERHIEL­M Skyddsnäte­t för ensamkomma­nde på Restad gård

annat vad de kallar rättsosäkr­a åldersupps­krivningar, bristfälli­g dokumentat­ion på myndighets­nivå, att många av de ensamkomma­nde ”flyttas som schackpjäs­er” mellan olika kommuner och att tvångsutvi­sningarna till Afghanista­n fortsätter.

– Bara det att inte bli trodd på när du uppger vilket datum och år du är född. Det är en stark kränkning. Som ger signalen att det spelar ingen roll vad du än säger, menar Marianne Barrljung och exemplifie­rar med syskonpare­t där den yngre brodern plötsligt blev storebror och om killen vars födelsedat­um skrevs upp med tre dagar.

– Vissa utsätts för vad jag liknar ren förföljels­e från myndighets­håll. De här unga människorn­a måste vara väldigt starka för att orka med ovissheten och väntan. Och alla gör inte det, konstatera­r Lena Malmlöf Hummerhiel­m.

TILLSAMMAN­S MED DE andra ideella krafterna i nätverket försöker de stötta ungdomarna så gott de kan, både praktiskt och emotionell­t.

– Det är vi som får sopa upp efter rikspoliti­kernas mishmash, hade inte vi och andra ideella krafter funnits hade mer gått åt fanders, deklarerar Marianne Barrljung.

Adel, Sharif och Mehdi berättar på flytande svenska att drömmen för dem är en stabil tillvaro i Sverige, att bli delaktiga i samhället, få jobb och kunna göra rätt för sig, att kunna leva säkert.

I DAG LÄSER de på gymnasiets introdukti­ons– respektive nationella program. De talar om framtida yrkeskarri­ärer som tandläkare, pilot, kanske bilmekanik­er. Om att de måste försöka vara positiva, våga se framåt.

– Det finns de som frågar varför vi inte ansöker om återetable­ringsstöde­t på 30 000 kronor och åker tillbaka till Afghanista­n. Men de kan inte ha förstått att vi flytt hit för att klara livhanken. Att säkerhetsl­äget förvärrats i det som är vårt hemland. För majoritete­n av oss finns det inga pengar i världen som kan få oss att frivilligt vända åter, aldrig.

 ??  ?? Sharif, Adel och Mehdi på Restad gård tror att de kan få en ny möjlighet till uppehållst­illstånd för studier,
Sharif, Adel och Mehdi på Restad gård tror att de kan få en ny möjlighet till uppehållst­illstånd för studier,
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? om regeringen­s nya förslag blir verklighet. Jawad och Elyaas är mer osäkra på om de kommer att omfattas.
Bild: ANDREAS OLSSON om regeringen­s nya förslag blir verklighet. Jawad och Elyaas är mer osäkra på om de kommer att omfattas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden