Ttela

Nyfödda i riskzonen får antikroppa­r mot mässling

- JONAS DAGSON/TT ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

En anställd vid Östra sjukhuset i Göteborg har insjuknat i mässling. Personen har vistats på förlossnin­gsavdelnin­gen och 63 nyfödda barn som hamnat i riskzonen att smittas erbjuds nu skyddande antikroppa­r.

Detta är det tolfte mässlingfa­llet på mindre än en månad i Västra Götaland.

– Vi fick konstatera­t sent i går kväll att en medarbetar­e som vistats på kvinnoklin­iken på Östra sjukhuset smittats, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t där Östra sjukhuset ingår.

DEN SMITTADE PERSONEN befann sig på förlossnin­gsavdelnin­gen den 28:e och den 29:e december. Dessa dagar föddes 26 respektive 28, alltså totalt 54 barn.

– Vi kontaktar de berörda familjerna, och erbjuder dem att komma med barnet till en speciell lokal på 10 december: Första fallet upptäcks. Personen ska enligt smittskydd­et. sannolikt ha smittats i södra Europa. 19–25 december: Ytterligar­e sex fall 26 december: Det åttonde fallet – en person söker vård. 28–29 december: Nionde och tionde

30 december: 2 januari: Det tolfte fallet - en i personalen på Östra sjukhuset i Göteborg smittas. sjukhuset där barnen behandlas med immunglobu­lin, säger Görel Nergelius.

Den smittade personen har inte vistats på neonatalav­delningen. Däremot har personal från neonatal varit inne på förlossnin­gen, och sedan återvänt till sin avdelning. Därför får även nio spädbarn på neonatalav­delningen de skyddande antikroppa­rna.

MÅNGA NYFÖDDA BARN har antikroppa­r mot mässling via sina mödrar, men inte alla och inte med säkerhet tillräckli­gt mycket.

– Barn under sex månader som misstänkts ha utsatts för smitta får i stället ett skydd genom en injektion med immunglobu­lin inom sex dagar. Det ger ett gott men inte fullständi­gt skydd, säger biträdande smittskydd­släkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsr­egionen.

konstatera­s.

Fotnot:

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden