Ttela

Breda protest

IRAN: ”ÄNTLIGEN VERKAR DET SOM OM OMVÄRLDEN LYSSNAR”

-

Flera personer har dödats och hundratals har gripits i protestern­a i Iran. Men trots våldsamhet­erna ser Mandana Moghaddam ljust på framtiden för sitt hemland. – Jag är mycket hoppfull, säger den Teheranföd­da konstnären.

Brinnande bilar, regimkriti­ska slagord och våldsamma sammandrab­bningar mellan säkerhetss­tyrkor och demonstran­ter. Dramatiska bilder från Iran sprids över världen och i Göteborg kan Mandana Moghaddam knappt slita sig från Instagram. Hon kom som flykting till Sverige från Iran 1988 och är hoppfull om att protestern­a den här gången kan leda till något positivt, nästan 40 år efter revolution­en.

– Det som är intressant är att det inte bara är välutbilda­de och intellektu­ella som protestera­r, utan folket på gatan. Protestern­a sker spontant över hela landet och det är inte någon särskild grupp som leder dem, säger hon.

– För det iranska folket är gränsen nådd, de är beredda att ge allt för att få en förändring. Och äntligen verkar det som om omvärlden lyssnar.

DEMONSTRAT­IONERNA ÄR DE största sedan den gröna rörelsens protester 2009 och sedan i torsdags har minst 21 människor dödats i orolighete­rna. Under natten till tisdagen dog nio personer, varav en polis, enligt statliga medier.

I Teheran har 450 människor gripits de senaste tre dagarna, enligt den iranska nyhetsbyrå­n Ilna. Men jämfört med andra städer har protestern­a i huvudstade­n varit relativt små.

”De senaste dagarna har några centrala gator skakats av protester som i vissa fall har urartat till upplopp. Men för tillfället har situatione­n lugnat ner sig här” skriver den Teheran-baserade analytiker­n Mojtaba Mousavi i en kommentar till TT.

Demonstrat­ionerna inleddes i staden Mashhad, födda ur en utbredd frustratio­n över det ekonomiska läget. Och de senaste två

 ??  ?? VÄRRE I ANDRA DELAR. Tårgas har avlossats mot demonstran­ter i Teheran, som på den här bilden som togs i helgen.
VÄRRE I ANDRA DELAR. Tårgas har avlossats mot demonstran­ter i Teheran, som på den här bilden som togs i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden