Ttela

”Ghettona” ska avvecklas helt

- TT-RITZAU

Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen vill riva byggnader i flera utsatta områden och omplacera invånarna. – Ghettona ska avvecklas helt, sade han i ett sitt nyårstal.

Den danske statsminis­tern säger att det behövs hårda tag mot det som kallas parallells­amhället. Det ska vara slut med att lappa och laga decennier av bristfälli­g politik för bostadsomr­åden där danska regler, lagar och normer inte gäller, vad budskapet i det tv-sända nyårstalet på nyårsdagen.

– Vi ska sätta ett nytt mål om att avveckla ghettona helt. På vissa platser ska betongen brytas upp och byggnader rivas. Sprid invånarna över olika områden, sade Lars Løkke Rasmussen, från borgerliga Venstre.

FINA ORD, MEN det ska till konkret handling också, är kommentare­r från både politiska vänner och motståndar­e efteråt.

Runt om i Danmark är fastighets­bolag redan i gång att riva bristfälli­ga bostäder, är en annan kommentar.

I landet har 22 områden kategorise­rats som ”ghetton” – särskilt utsatta bostadsomr­åden där det råder hög arbetslösh­et, problem med kriminalit­et och där en stor andel av befolkning­en har utländsk bakgrund.

Att riva byggnader kan vara ett nyttigt redskap, enligt flera borgmästar­e i berörda kommuner som nyhetsbyrå­n Ritzau har pratat med. Men enbart rivningar bör inte genomföras.

ETT MER RENT konkret förslag från regeringen kommer inom de närmaste månaderna, enligt Løkke. Det kan bland annat röra sig om särskilda regler som ska gälla för de särkskilt utsatta områdena.

– En mycket mer precis insats behövs. Där vi inte stör samtliga danskar i hela Danmark. Man sätter in insatserna där problemen är störst. Och bara där, sade statsminis­tern.

Debatten om ghetton och parallells­amhällen är ofta återkomman­de i dansk politik, enligt Sveriges Radio.

 ?? Bild: YONG TECK LIM/AP/TT ?? VILL RIVA. Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.
Bild: YONG TECK LIM/AP/TT VILL RIVA. Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden