Ttela

Er Irans hopp

- SOFIA ERIKSSON/TT HELENA NORDENBERG/TT

åren har iranier med viss regelbunde­nhet gått ut på gatorna för att vädra sitt missnöje. Men i takt med att de pågående protestern­a har spridit sig har slagorden politisera­ts och i stället riktats mot de styrande – samtidigt som det också har anordnats möten till stöd för regimen.

I TEHERAN HAR protestern­a främst handlat om politik, enligt Mousavi.

”Nivån av våld tyder på att det här inte är en protest som alla andra. Detsamma kan sägas om andra iranska städer som upplevt orolighete­r de senaste dagarna” skriver han.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, anklagar landets ”fiender” för att använda pengar, vapen, underrätte­lsetjänste­r och politiska medel för att elda på orolighete­rna. Tidigare har iranska tjänstemän sagt att nätkonton i USA, Storbritan­nien och Saudiarabi­en används för att underblåsa protestern­a.

Många av de som har gripits * Irans folkmängd 2017 uppgår till 80,6 miljoner invånare. Officiellt språk är persiska. Det övervägand­e antalet av befolkning­en är muslimer och sedan revolution­en 1979 är landet en islamisk republik. Ett särskilt expertråd övervakar att inga lagar och politiska beslut strider mot islam.

* Under de första åren efter revolution­en förföljdes, under ledning av landets politiska och religiösa ledare ayatolla Khomeini, stora grupper av oliktänkan­de och minoritete­r.

* En stor politisk kris inträffade 2009 då president Mahmoud Ahmadineja­d anklagades för valfusk, med massdemons­trationer och våld som följd.

* Presidentv­alet 2013, då den reformvänl­ige Hassan Rohani vann, skapade förväntnin­gar på förändring. Förhoppnin­gar knöts speciellt till kärnenergi­avtalet med väst, som skulle bryta landets isolering. Men ekonomin har inte återhämtat sig. i samband med protestern­a är unga, som är särskilt hårt drabbade av arbetslösh­et och åtstramnin­gspolitik. I Mashhad upplever en del demonstran­ter att deras legitima krav på bättre levnadsvil­lkor har utnyttjats av gruppering­ar som drivs av politiskt missnöje, enligt Mousavi.

”Det har lett till våld på gatorna. Jag tror att protestern­a kommer att vara under kontroll snart. Men den iranska regeringen måste snabbt möta folkets ekonomiska krav” skriver han.

USA:S PRESIDENT DONALD Trump skriver på Twitter att ”Irans folk äntligen står upp mot den brutala och korrupta regimen”.

”Alla pengar som president Obama så dåraktigt gav dem gick in i terrorism och i deras ’fickor’. Folket har lite mat, stor inflation och inga mänskliga rättighete­r. USA tittar på!” fortsätter han.

 ?? Bild: AP/TT ?? Men jämfört med andra städer har demonstrat­ionerna i den iranska huvudstade­n varit relativt små.
Bild: AP/TT Men jämfört med andra städer har demonstrat­ionerna i den iranska huvudstade­n varit relativt små.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden