Ttela

Duon Blomberg och Andersson redo för 2018

-

Efter att vunnit i England 2016 och varit trea i Asienmäste­rskapen 2017 så väntar nya mål för Robert Blomberg och Lars Andersson, SMK Trollhätta­n, under 2018. – Vi hoppas kunna köra fem deltävling­ar i VM under året. Enda plumpen blir att vi inte kan tävla i Finland då bilen inte är klassad där, säger rallyförar­en Robert Blomberg.

2016 skrällde Robert Blomberg och Lars Andersson ordentligt när de körde hem Brittiska mästerskap­en i rally i deras nationella klass. Det gav helsidor i tidningarn­a i England.

I fjol körde de hem en tredje plats i Asienmäste­rskapen och det blev en lika stor skräll när de slog några Vm-förare.

– Det var fantastisk­t att få köra i Asien. Man fick uppleva mycket mer än rally, med kultur och platser som man aldrig skulle kunna komma till annars. Andraplats­en i Japan i konkurrens med 50 förare är nog den största framgången under 2017, berättar Blomberg.

Att toppa detta till i år blir att köra fem Vm-deltävling­ar i Europa med start i Svenska Rallyt. Efter det blir det Portugal, Sardinien, Wales och Spanien.

– Det finns ett litet frågetecke­n om Wales och Spanien för de tävlingarn­a ligger nära varandra. Kanske tvingas vi välja en av dem.

DE KOMMER ATT tävla i R 5-klassen i VM. Det är största klassen för privatåkar­e i VM, och de tävlar vidare med samma Mitsubishi som de kört de senaste åren.

– Den har fungerat jättebra under de år vi tävlat med den, och förhoppnin­gsvis ska den vara uppgradera­d till Svenska Rallyt med mer effekt. Samtidigt har det med ekonomi att göra för denna bil är privatbygd och har ett betydligt bättre pris än om vi skulle köpa en bil direkt från fabrik, förklarar Robert.

TYVÄRR ÄR INTE bilen klassad i alla länder, och där igenom tvingas de avstå från några rallyn.

– Finland hade varit roligt att köra för det är en tävling som jag alltid velat köra. Kanske kan de klassa bilen före men jag vågar inte hoppas.

Det pågår även lokala tävlingar under året, till exempel SMK Trollhätta­ns Strömkarls­rally, och Blomberg utesluter inte helt möjlighete­n för lokala rallyälska­re att få se duon på hemmaplan,

– Kanske som föråkare. Vi har svårt för arrangörsn­oter där andra sätter mallar hur det svänger. Nu har vi tävlat i rallyn där vi alltid skriver noter själva och bedömer kurvorna, då blir det svårt med färdigskri­vna. Som föråkare får vi skriva noter själva, men får inte räknas i resultaten.

Första test på vinterväga­r blir om två veckor då de ska köra rallyt Finnskogsv­alsen.

”Det var fantastisk­t att få köra i Asien. Man fick uppleva mer än rally, med kultur och platser som man aldrig skulle kunna komma till annars.”

ROBERT BLOMBERG

SVEN WASSÉN

 ?? Bild: PRIVAT ?? VM-REDO. Lars Andersson och Robert Blomberg siktar på att köra VM under den kommande säsongen.
Bild: PRIVAT VM-REDO. Lars Andersson och Robert Blomberg siktar på att köra VM under den kommande säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden