Ttela

Appar som hjälper dig hålla löftet

-

Nytt år och nya goda föresatser. Om ditt nyårslöfte är att motionera mer och äta rätt är du inte ensam. Här är tips på appar där du kan styra upp ditt nya sunda liv

En modern mobil är inte bara något du kan surfa och messa och ringa med. Med sina olika sensorer för rörelse har den utvecklats till en liten hälsocentr­al som har koll på hur mycket du rör dig. Har du ett aktivitets­armband eller en smart klocka kanske mobilen bokstavlig­en tar pulsen på dig. Har du investerat i en våg med wifi kan den även visa diagram på din vikt. Men även utan extra prylar kan du få god hjälp av mobilen när du vill förändra dina vanor.

Apple och Google har egna hälsoappar för iphone respektive androidmob­iler. De fungerar som spindlar i nätet och kan ta emot informatio­n från andra appar för att kartlägga din hälsa. Apples app heter Hälsa och finns förinstall­erad i mobilen. Googles app heter Google Fitness och kan hämtas i Play-butiken om du inte redan har den.

BÖRJA MED ATT fylla i dina uppgifter där, om kön, ålder, vikt, med mera.

Sen kan du ansluta andra hälsooch träningsap­par och ge dem lov att utbyta informatio­n.

Här kommer tips om tre appar som passar dig som är nybörjare och vill komma igång. De finns för både iphone och android.

En app som tar ett helhetsgre­pp på vad du äter och vilka aktivitete­r du gör. Här får du hjälp att sätta ett personligt mål för din träning och förslag på recept och övningar. Du kan mata in vad du äter och få färdiga uträkninga­r av hur många kalorier du får i dig.

Appen är gratis att ladda ned, och mycket går att göra utan att betala. Den som betalar en månadsavgi­ft får flera funktioner. Om du inte vill betala är appen UP - Smart coach for health från Jawbone ett liknande gratisalte­rnativ.

Den har inte lika mycket innehåll men även här kan du lägga till vad du äter. Appen går att använda även utan Jawbones armband. STEPSAPP STEGRÄKNAR­E. GÖR din mobil till en avancerad stegräknar­e.

Sätt ditt mål och följ dina framsteg i snygga diagram.

Pedagogisk­a videos med svenskt tal visar olika rörelser. Du får hjälp att göra ett träningspr­ogram som passar dig.

Det går att koppla in spellistor från mobilen om du vill träna till musik. Appen kostar inget men du måste skapa ett konto hos Nike.

 ?? Bild: ?? TRE TIPS. Lifesum, Stepsapp och Nike training club är bra appar att börja ditt nya liv med.
Bild: TRE TIPS. Lifesum, Stepsapp och Nike training club är bra appar att börja ditt nya liv med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden