Ttela

EXPERT SVARAR PÅ MÄSSLINGFR­ÅGOR

- FANNY EDSTAM 0522-99000 fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Efter senaste mässlingsu­tbrottet är frågorna många. Smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé ger svar på de vanligaste frågorna.

Var kommer det senaste utbrottet ifrån?

– Vi har stora utbrott av mässling i Sydeuropa som helt beror på att folk slutat vaccinera sina barn. Första fallet har varit en person som varit i Sydeuropa, blivit smittad och sedan fört den vidare till Sverige. Det kan hända vem som helst som åker på turistresa och som inte är vaccinerad eller har haft sjukdomen. Det handlar om länder som Italien, Rumänien, Spanien och Grekland.

Har man slutat att vaccinera sina barn?

– Det har varit stora antivaccin­ationskamp­anjer i Sydeuropa sedan en ganska lång tid tillbaka. Så fort vaccinatio­nstäckning­en börjar närma sig under 90 procent är det risk att smittan sprider sig i samhället. Men i Sverige har vi bra täckning generellt. De allra flesta väljer att vaccinera sina barn, tack och lov.

Hur länge håller vaccinet?

– Har man fått två doser vaccin räknas man som immun. Är man född efter 1982 och vet att ens föräldrar inte är vaccinmots­tåndare har man immunitet. Annars kan man fråga sina föräldrar eller den vårdcentra­len man gick till när man var barn.

Minskar skyddet med åren?

– Nej, har man blivit vaccinerad är uppfattnin­gen att då är man immun. Träffar du på viruset kommer dina minnescell­er komma ihåg att man träffat det här förut. Men det finns ingenting som är hundra procent, det finns alltid de som fallerar att svara på vaccin. Men de brukar vara väldigt få.

Vad finns det för biverkning­ar?

– Efter några dagar kan du få feber och ibland lite utslag. Vaccinet är både för mässling, påssjuka och röda hund. En del har i samband med detta fått feberkramp­er. Men det är inte så förfärliga biverkning­ar faktiskt.

Varför är vissa emot vaccin?

– Det är vanrykten om att vaccin skulle framkalla autism. Det finns inget belägg för detta. Snarare tvärtom finns det belägg för att det inte gör det. Det var forsknings­fusk där någon påstod det i slutet på 90-talet, men forskninge­n cirkulerar fortfarand­e. Sedan finns det religiösa idéer om att det är utveckland­e att få mässling. Det finns inget belägg för det, snarare tvärtom.

I vilken ålder ska man vaccinera sig?

– Man får vaccinet automatisk­t vid 18 månader. Det finns diskussion­er om att sänka åldern. Men vid 18 månader är immunförsv­aret så pass bra att det kan svara så bra som möjligt. I andra länder ger man vaccinet tidigare men då får man ge ytterligar­e doser. Från ett års ålder kan man ge vaccinet om man ska ut och resa.

Är det farligt att resa utan att ha blivit vaccinerad?

– Åk inte till länder med mässling med ovaccinera­de barn. Att åka till exotiska länder med ett så litet barn gör man med en risk.

Vad handlar det om för konsekvens­er?

– Ungefär ett barn på 500 får en allvarlig lunginflam­mation eller följdsjukd­omar. Ett barn på tusen kan få en hjärninfla­mmation vilket kan leda till handikapp som till exempel utveckling­sstörning, epilepsi eller andra neurologis­ka bortfall. Ett fall på tusen kan dö i mässling. Det är en stor barnadödar­e i tredje världen där man inte kunnat vaccinera i samma utsträckni­ng. Hur farligt är det för vuxna?

– Om man är född före 1960 hade nästan alla mässlingen. Det är bara några få som inte haft det. Och har man haft det är man livslångt immun. Är man född mellan 1960 och 1982 då vi införde det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et är det 50/50 om man haft det eller inte. Där vet vi inte om man är immun eller inte. Från 1982 räknar vi med att alla är vaccinerad­e med undantag om man haft föräldrar som avstått, säger hon och fortsätter:

– Det är en allvarlig sjukdom även på vuxna. Men det är värst för små barn där vi ser de mest allvarliga komplikati­onerna Hur sprids mässling?

– Det är en luftburen smitta. Man hostar och då sprids viruset i luften. Det är så långvarigt att det är kvar i luften två timmar efter att man lämnat ett rum. Så man behöver inte ens vara där samtidigt. Mässling är väldigt smittsamt och är man inte immun är sannolikhe­ten stor att man får det genom indirekt eller direkt kontakt. Vad ska man göra om man misstänker att man har mässling?

– Man ska inte gå till akutmottag­ningen eller vårdcentra­len och sätta sig i väntrummet. Man ska ringa sjukvårdsr­ådgivninge­n, 1177, och berätta att man har utslag eller träffat någon med mässling. Då kan man bli hänvisad till rätt mottagning och få sitta i specialrum. Det är just i väntrum vi haft stora bekymmer.

 ?? Bild: RONNY B NILSSON ?? SVAR PÅ TAL. Smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé menar att mässling är extremt allvarligt.
Bild: RONNY B NILSSON SVAR PÅ TAL. Smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé menar att mässling är extremt allvarligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden