Ttela

Så vill kommunen öka säkerheten

NYHETER: Kommunens beställnin­g av ordningsva­kter runt Idrottscen­trum i Vänersborg löper ut i helgen. Kommunen ser dock ut att förlänga deras närvaro – och ser även över andra åtgärder.

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

”Fritidsgår­den på Torpa är inte öppen i den utsträckni­ng som behövs.” OLOF ISAKSSON Verksamhet­schef

Beställnin­gen på ordningsva­kter runt Idrottscen­trum i Vänersborg löper ut kommande helg. Men Vänersborg­s kommun ser ut att förlänga deras närvaro ytterligar­e en månad.

Helgens orolighete­r runt Idrottscen­trum och Idrottshus­et i Vänersborg, då smällare och raketer kastades in mot deltagare och publik under en fotbollscu­p, får konsekvens­er. I veckan berättade TTELA om att arrangören Wargöns IK funderar på att ställa in kommande Nsp-cuper eftersom de känner att de inte kan garantera människors säkerhet i hallen.

Flera anonyma källor, verksamma i och runt Idrottscen­trum, har berättat för TTELA om orolighete­rna den senaste tiden.

”Det är samma individer varje gång. Vi känner igen dem. De uppehåller sig i korridoren i Idrottshus­et eller utanför entrén och blockerar vägen för de som vill komma in och träna.”

”Vi har haft stora problem eftersom de här gängen hänger utanför omklädning­srummen, rycker i dörrarna och fotar tjejerna i duschen. De klättrar även upp och står utanför fönstren och fotar in i duschen.”

I HÖSTAS LARMADE innebandyk­lubben IBK Vänersborg om otrygghet i samband med träning och tränaren Malin Nilsson förklarade.

”Rädsla uppstår lätt när man inte riktigt vet varför de är där. /.../ Om vi är i A-hallen vill flickorna inte gå till toalettern­a själva och vi ledare vill inte släppa iväg dem.”

Ordningsva­kter sattes in för att öka tryggheten men nu till helgen löper nuvarande avtal ut. Olof Isaksson, verksamhet­schef fritid på Vänersborg­s kommun berättar att ordningsva­kterna är en tillfällig lösning och att kommunen även arbetar med andra grejer som ska förbättra situatione­n.

– Jag berättar gärna lite mer om vad vi konkret jobbar med om några veckor då vi vet mer. Det jag kan säga i dag är att fritidsgår­den på Torpa inte är öppen i den utsträckni­ng som behövs för att fånga upp de här ungdomarna. Öppettider­na behöver utökas för att de ska ha någonstans att vara, säger han.

KOMMUNEN SER OCKSÅ över hela Idrottscen­trum.

– Vi kanske behöver mer och annorlunda belysning, frigöra eller stänga ytor. Vi ser över det vi kan. Men det är inte aktuellt att låsa helt. Det är ingen sluten verksamhet på området utan en miljö som ska vara öppen för alla, säger han.

Under gårdagseft­ermiddagen kom uppgiften om att Vänersborg­s kommun förlängt avtalet med ordningsva­kterna och det ska gälla januari ut.

– Vi har ett avtal med vaktbolage­t att vi kan förlänga löpande med kort varsel, säger Olof Isaksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden