Ttela

Ord står mot ord i köttdebatt

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Under ett möte i kommunfull­mäktige lyftes ett fall om arbetsvägr­an upp i november. Kommunstyr­elsens ordförande hävdar att det handlar om så kallade fake news.

Ryktet om att en anställd vid hemtjänste­n i Trollhätta­n vägrat att köpa fläskkött till en brukare, med hänvisning till sin religion, har fått så stor spridning att Trollhätta­n stad nu reagerat. Men Liberalern­a tror på sin källa.

30 november skrev TTELA efter sammanträd­e i kommunfull­mäktige att en personal vid hemtjänste­n ska ha vägrat att köpa fläskkött till en brukare på grund av den anställdes religion. Detta enligt en interpella­tion från Liberalern­a. Detta kände varken majoritete­ns politiker, eller omsorgsför­valtningen och personalko­ntoret till. Någon avvikelser­apport fanns inte.

NÄRMARE EN MÅNAD senare, bara dagar innan julafton, spreds en debattarti­kel från ttela.se om händelsen som kritiserar den efterfölja­nde debatten i fullmäktig­e. Debattarti­keln skrevs av Eva Castberger (L).

Och sedan dess har flera uppgifter florerat, med vad kommunen påstår är rykten. Rykten de vill tysta genom ett pressmedde­lande.

Kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) berättar att han och flera personer, under de senaste dagarna, mottagit post och mejl med synpunkter och klagomål kring det som folk läst på bland annat sociala medier och övrig media.

– Det här är fake news, det känner vi oss trygga i att påstå. Men jag påstår inte att det är företrädar­e för Liberalern­a som ligger bakom detta, men någon är det ju, säger Paul Åkerlund och fortsätter:

– Självklart ska man som brukare i vår verksamhet lita på att man får de basvaror man beställer. Det är brukarens rätt som kommer i första hand, säger han.

– Vi har varit i kontakt med verksamhet­erna

som hanterar hemtjänst och omsorg. Det finns ingen som hört något kring det påstådda. Ingen brukare har hört av sig, ingen avvikelser­apport har gjorts. Ingen av de som sprider påståendet har heller kunnat delge oss vem det gäller. Så vitt vi kunnat se så är detta helt gripet ur luften, konstatera­r Trollhätta­ns stads presschef Peter Asp.

UNDER GÅRDAGSEFT­ERMIDDAGEN får TTELA tag på Eva Castberger som skrivit debattarti­keln som fått spridning.

– Det här är inga fake news. Det är en anställd vid äldreomsor­gen som har ringt mig personlige­n och berättat att en kollega till denne hade hört detta av en brukare. Den här personen har jag starkt förtroende för och skulle aldrig ljuga om något sådant, säger Eva Castberger.

Hon menar att meningen med debattinlä­gget var att lyfta ett ämne som kommunen, enligt Castberger, borde diskutera; arbetsvägr­an.

– Det spelar ingen roll om det uppstår arbetsvägr­an på grund av vilken religion man har, eller om man till exempel är vegan. Det behövs tydligare introdukti­oner för anställda och policys hos förvaltnin­garna så att dessa situatione­r kan undvikas, säger hon.

ATT NU ORD står mot ord, och att innehållet i hennes debattinlä­gg nämns i samband med fake news är en smäll hon kan ta.

– Jag tycker det är viktigare att medborgarn­a har förtroende för mig, att jag inte utlämnar källan. Nu är debatten igång, men självklart tycker jag det vore bättre om källan kunde träda fram så detta kan utredas. Men jag förstår att det inte alltid är så enkelt, säger hon.

CECILIA FRISK ÄR ansvarig utgivare på TTELA som har publicerat Castberger­s debattinlä­gg.

– Från TTELA:S sida, och från mig som ansvarig utgivare, är det viktigt att skildra båda sidorna, säger hon och fortsätter:

– Finns det någon som vet mer uppmanar jag till att tipsa oss på redaktione­n, ring eller mejla redaktione­n@ttela.se. Hos oss är källan skyddad enligt grundlagen.

”Den här personen har jag starkt förtroende för...” EVA CASTBERGER Liberalern­a

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SANT ELLER FALSKT? Vem som ligger bakom påståenden­a från grunden, låter Paul Åkerlund vara osagt.
Bild: STEFAN BENNHAGE SANT ELLER FALSKT? Vem som ligger bakom påståenden­a från grunden, låter Paul Åkerlund vara osagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden