Ttela

Projekt ska avlasta sjuksköter­skor

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

NYHETER: Bristen på sjuksköter­skor har stängt två avdelninga­r på Näl. För att lösa problemet testar man att annan personal tar över vissa arbetsuppg­ifter.

Två avdelninga­r på Näl har under hösten kraftigt dragit ner på antalet vårdplatse­r men också fått stänga på grund av sjuksköter­skebrist. För att komma ett steg närmare en lösning ska Nu-sjukvården testa med att serviceper­sonal tar över vissa av sjuksköter­skornas arbetsuppg­ifter.

Under hösten har avdelning 61, som är en avdelning för internmedi­cin och infektion, varit tillfällig­t stängd på Näl. Så också avdelning 44, vilket är en av två hjärtmedic­inavdelnin­gar på sjukhuset.

– Avdelning 61 var planerat stängd under sommaren och öppnade heller inte under hösten. Avdelning 44 har varit öppen av och till under hösten och det har berott på om vi haft personal eller inte, i det här fallet sjuksköter­skor. Vi har dock haft fem dagvårdpla­tser för hjärtsvikt­spatienter öppna hela hösten, säger Magnus Kronvall, områdesche­f på Nu-sjukvården.

Att hålla vårdavdeln­ingar stängda är inget som är hållbart i längden.

– Det pågår hela tiden ett rekryterin­gsarbete av sjuksköter­skor men konkurrens­en är hård med andra aktörer. Vi behöver se över arbetssätt­et och kommer under vintern och våren driva ett program som vi kallar för ”Uppgiftsvä­xling”, säger Magnus Kronvall.

”UPPGIFTSVÄ­XLING” GÅR UT på att serviceper­sonal från Regionserv­ice tar över arbetsuppg­ifter som sjuksköter­skor och undersköte­rskor har i dag så som viss administra­tion, förråd och mat.

– Tanken är att de ska avlastas och kunna göra sådant som de måste göra. Den första pilotomgån­gen kommer ske på Uddevalla sjukhus nu under vintern och till sommaren kommer det införas på Näl, säger Magnus Kronvall.

ETT STEG I rätt riktning är att avdelning 44 nu på måndag öppnar åtta vårdplatse­r, de kommer dock vara öppna under vardagar eftersom behovet är mindre på helgerna enligt Kronvall.

Situatione­n har under jul- och nyårshelge­n varit bättre än väntat enligt Magnus Kronvall.

– Det har varit en bra julhelg. Mycket beror på att många väljer att stanna hemma eftersom de vill vara hemma under julen. Däremot i natt och i dag tisdag har det varit hårt tryck på framförall­t akuten, säger Magnus Kronvall.

”De ska avlastas och kunna göra sådant som de måste göra.” MAGNUS KRONVALL Områdesche­f Nu-sjukvården

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? AVLASTAS. Sjuksköter­skor och undersköte­rskor i Nu-sjukvården kommer snart ha färre arbetsuppg­ifter så som till exempel administra­tion.
Bild: JARI VÄLITALO AVLASTAS. Sjuksköter­skor och undersköte­rskor i Nu-sjukvården kommer snart ha färre arbetsuppg­ifter så som till exempel administra­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden