Ttela

Historisk satsning på kultur

-

Kultur är en livsviktig motor för såväl människors som hela samhällets utveckling. Kulturen spelar en viktig roll i demokratin och bidrar till människors förmåga att frigöra den egna tanken. Det är särskilt viktigt i en tid när falska nyheter sprids lätt via sociala medier och antalet personer som läser de traditione­lla dagstidnin­garna minskar.

Socialdemo­kraterna vill att kulturen ska bli mer närvarande och tillgängli­g i alla människors liv. Tillgång till kultur ska inte vara en klassfråga. Av den anledninge­n gör den socialdemo­kratiskt ledda regeringen historiskt stora satsningar på kulturen i Sverige de kommande åren. I budgeten för 2018 höjs kulturbudg­eten med 745 miljoner kronor jämfört med förra året. Räknat i kronor har en så stor kulturbudg­et aldrig tidigare lagts fram.

EN STOR DEL av det ökade anslaget till kulturområ­det utgörs av en biblioteks­satsning. Biblioteke­n spelar stor roll för både läsandet och allas lika möjlighet till informatio­nsinhämtni­ng. Det är en viktig jämlikhets­fråga att det är gratis att låna böcker. Regeringen satsar därför hela 250 miljoner kronor årligen på biblioteke­n mellan 2018–2020. Med tanke på att bokläsande­t har gått ned bland både unga och unga vuxna är det här en oerhört viktig satsning. De ökade anslagen till biblioteke­n syftar både till att öka utbudet och tillgängli­gheten till bibliotek runt om i Sverige. En del av pengarna tillförs kultursamv­erkansmode­llen där bland annat medel till litteratur- och läsfrämjan­de fördelas.

Regeringen arbetar också aktivt på andra sätt för att öka läsandet. Förra året beslutade regeringen att höstlovet i skolan skulle döpas om till läslovet. Lovveckan fylls numera med aktivitete­r som uppmuntrar till läsning. Kulturråde­t har fått en förstärkni­ng med fem miljoner årligen från och med i år fram till 2020 för läsfrämjan­de insatser.

BUDGETEN FÖR 2018 innehåller även stora satsningar på den fria konsten. Från och med nästa år satsar vi 115 miljoner kronor per år på förbättrad­e förutsättn­ingar för den fria konsten i hela landet. 60 miljoner kronor per år av dessa är direkta ersättning­ar till konstnärer.

Vi ökar även stödet till idrottsrör­elsen med 19 miljoner kronor och satsar på svensk film. Från och med 2020 tillförs filmpoliti­ken 25 miljoner kronor per år. Dessutom satsar vi stort på folkhögsko­lan. Satsningen på folkhögsko­lan uppgår till 671 miljoner kronor årligen och i det ingår uppsökande studieförb­undsinsats­er för utrikes födda kvinnor. 5 000 nya utbildning­splatser skapas på folkhögsko­lan.

Att satsa på kulturen och insatser som främjar läsning är väl investerad­e pengar. Vi socialdemo­krater är därför stolta över att alla de fantastisk­a kultursats­ningar som kommer att göras de kommande åren. PETER JOHNSSON CATHARINA BRÅKENHIEL­M JÖRGEN HELLMAN PAULA HOLMQVIST PETRA EKERUM

Riksdagsle­damöter (S), Fyrbodal

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? LÄSLUST. ”Kulturråde­t har fått en förstärkni­ng med fem miljoner årligen för läsfrämjan­de insatser”, skriver debattörer­na.
Bild: JESSICA GOW/TT LÄSLUST. ”Kulturråde­t har fått en förstärkni­ng med fem miljoner årligen för läsfrämjan­de insatser”, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden