Ttela

Vi kan få fler idéer att växa i Västra Götaland

- HANS ANDERSSON enhetschef Arvsfonden

Föreningsl­ivet runt om i Sverige är olika bra på att söka projektmed­el från Arvsfonden. I Västra Götaland var föreningsl­ivet under förra året ganska bra på att söka pengar och beviljades hela 92 miljoner kronor. Men fler föreningar i länet skulle kunna genomföra sina idéer med vårt stöd, skriver Hans Andersson, enhetschef på Arvsfonden.

I föreningsl­ivet finns många goda idéer, men ofta saknas pengar. Därför finns Arvsfonden. Vår uppgift är att finansiera projekt som kan göra så att bra idéer blir verklighet. Arvsfonden fördelar pengar till projekt som rör barn, ungdomar och personer med funktionsn­edsättning.

EN SAMMANSTÄL­LNING AV hur våra utbetalnin­gar fördelade sig under förra året visar på stora skillnader mellan länen. Västra Götaland tillhör

”I föreningsl­ivet finns många goda idéer, men ofta saknas pengar. Därför finns Arvsfonden.”

de län som får ganska mycket pengar per invånare från Arvsfonden. Under förra året tilldelade­s föreningar­na i Västra Götaland hela 92 miljoner kronor, en ökning med 46 miljoner jämfört med 2015.

I hela Sverige fick över 400 projekt dela på 734 miljoner kronor under förra året. Ett rekordstor­t stöd till nyskapande projekt i hela landet.

MEST INTRESSANT BLIR det ändå om vi jämför länen per invånare. Jämtland var det län som fick mest projektstö­d med 132 kronor per invånare. Minst fick Sörmland med 14 kronor per invånare. Det innebär att de jämtländsk­a föreningar­na var nästan tio gånger bättre på att söka projektstö­d jämfört med de sörmländsk­a under förra året.

Västra Götaland placerar sig på en tionde plats bland landets 21 län med 55 kronor per invånare. Bland annat beviljades projektstö­d till Mölndal Outdoor IF. De tilldelade­s 4,1 miljoner kronor för att bygga en föreningsl­okal i Sjövalla. Även om det kommer många spännande projektans­ökningar från länet så skulle ännu fler föreningar kunna göra som Mölndal Outdoor IF och få sina idéer att växa med hjälp av projektmed­el från Arvsfonden.

I SVERIGE HAR vi sedan 1928 en ordning där arv utan en legal arvinge går till Arvsfonden. Även om Arvsfonden i dag har mycket pengar att fördela så tillämpas strikta urvalskrit­erier för projekten.

Kriteriern­a innebär att vi bara fördelar arvspengar till nyskapande projekt med goda möjlighete­r att leva vidare efter projekttid­en och med hög delaktighe­t från fondens målgrupper.

Arvsfonden kan bidra ännu mer till att utveckla föreningsl­ivet i Västra Götaland. För det finns många bra idéer i länet.

Vår uppmaning till föreningsl­ivet i Västra Götaland är därför tydlig: Om ni har ett problem ni vill lösa eller en möjlighet ni vill tillvarata med ett utveckling­sprojekt, vänd er då till oss.

Vi är hela Sveriges Arvsfond.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden