Ttela

Vårdavdeln­ing på Näl stängd

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

När två sjuksköter­skor slutade innan jul blev bristen på personal för stor och avdelning 64 tvingades stänga. Beroende på hur rekryterin­gen går hoppas chefen på öppning igen i februari.

Vuxenpsyki­atrins avdelninga­r har länge kämpat med bemanninge­n och när en sjuksköter­ska slutade och en annan gick på föräldrale­dighet innan jul fick avdelning 64 stänga. Vården slogs tillfällig­t ihop med avdelning 47 som i vanliga fall tar emot missbrukar­e av alkohol och läkemedel.

– Anledning är akut brist på sjuksköter­skor. Ibland är det en eller två som söker våra lediga tjänster, men vi försöker också att göra oss oberoende av hyrsköters­kor, säger Kent Storm, verksamhet­schef för den slutna vuxenpsyki­atrin inom Nu-sjukvården.

I VANLIGA FALL finns 87 vårdplatse­r, men på grund av att avdelning 64 tillfällig­t stängts har det i nuläget minskats till 71. Detta innebär att missbrukar­e och patienter med depression och bipolär sjukdom vårdas tillsamman­s. Detta är inte optimalt, men medför inte någon direkt sänkning av vårdkvalit­eten, menar Kent Storm.

– Patientern­a hamnar där de hamnar. Vi försöker flytta dem dit de ska vara, men det är egentligen en sommarlösn­ing. Personalen har en vana att jobba ihop.

BEROENDE PÅ HUR rekryterin­gen av sjuksköter­skor går hoppas Kent Storm på att kunna öppna 64:an igen i mitten av februari. Dock med reducerade vårdplatse­r.

Även avdelninga­rna 61 och 44 har stängt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden