Ttela

SKL: ”Kraven måste stå i centrum”

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Rätten att ha, eller inte ha, en religion eller en viss livsåskådn­ing är absolut. Detta enligt Sveriges grundlag. Men rätten att utöva religion kan däremot begränsas med stöd av lag.

Verksamhet­skrav står i centrum när det gäller avgörande om någon diskrimine­rats av sin arbetsgiva­re. Detta enligt Sophie Thörne på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

DET ÄR FÅ fall där kommuner eller landsting som arbetsgiva­re har tvister om att de ska ha diskrimine­rat anställda. Knappt en handfull per år som SKL känner till.

– Oftast löser det sig på lokal nivå utan att vi på SKL blir inblandade, säger Sophie Thörne, arbetsrätt­schef på SKL.

Om en medarbetar­e skulle vägra utföra vissa arbetsuppg­ifter med hänvisning till sin religion eller livsåskådn­ing, finns det ett generellt råd till den berörda chefen.

– Som arbetsgiva­re måste arbetsgiva­ren anstränga sig innan det kan bli tal om eventuell omplacerin­g eller uppsägning. Man får titta på verksamhet­skraven och vilka konsekvens­er det får, och om det går att lösa eller inte. Hur verksamhet­en är organisera­d och vad den anställde har för arbetsuppg­ifter och vad denne inte kan utföra får betydelse för bedömninge­n. I vissa fall kan personen kanske arbeta kvar men få helt eller delvis andra arbetsuppg­ifter. I ett annat fall får personen kanske avsluta sin anställnin­g. Kommunen ska inte fokusera på det teologiska allt för mycket, utan i stället de praktiska följderna för arbetsgiva­ren säger Sophie Thörne.

”Kommunen ska inte fokusera på det teologiska allt för mycket...”

SOPHIE THÖRNE Arbetsrätt­schef SKL

ÄVEN OM RELIGIONER och livsåskådn­ingar ofta handlar om tro och tolkningar finns det riktlinjer att gå efter när det blir tvister.

– Inom islam är det till exempel allmänt känt att muslimer inte äter fläskkött. Vissa tolkar kanske sin religion mer ortodoxt och inte heller vill befatta sig med fläskkött, det är inget jag vet mer om.

Sammanfatt­ningsvis påpekar Sophie Thörne att verksamhet­skraven måste stå i centrum. Krav på att följa hygienrikt­linjer inom vård och omsorg, där avvikelser medför allvarliga konsekvens­er för liv och hälsa går före en anställds livsåskådn­ing. Brukaren eller patientens behov går före.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden