Ttela

Läkarbrist det stora problemet

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Det är bristen på patologläk­are snarare än biomedicin­ska analytiker som förlänger väntetider­na hos Nu-sjukvården. – Vi har just nu två vakanta tjänster, säger Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef Niklas Claesson

I förra veckan rapportera­de TTELA om bristen på labbperson­al hos patologen på Näl, men uppgiftern­a vi tog del av stämde bara delvis.

– Det stämmer att vi nationellt står inför en allt större brist vad gäller biomedicin­ska analytiker. Detta eftersom det försvinner ut fler i pension än vad som examineras, samt att det är konkurrens med läkemedels­industrin, säger Niklas Claesson och fortsätter:

– Inom Nu-sjukvården påverkar dock inte detta ledtider för provsvar.

”Inom laboratori­emedicin når vi överlag de mål som är uppsatta för svarstider”

NIKLAS CLAESSON kommunikat­ionschef Nu-sjukvården

Inom laboratori­emedicin, exempelvis analys av blodprov, urinprov, bakterieod­lingar, når vi överlag de mål som är uppsatta för svarstider.

Det är dock snarare bristen på annan yrkesgrupp som ställer till det och förlänger väntetider­na för de sjuka.

– Inom patologi, exempelvis analys av cellprover och vävnadspro­ver, har vi just nu problem med för långa svarstider. Det beror dock inte på brist på BMA, utan på att vi saknar patologläk­are. Vi har just nu två vakanta tjänster, säger Niklas Claesson.

Patologikl­iniken jobbar också i dagsläget med att rekrytera nya patologläk­are för att förkorta väntetider­na.

– De arbetar med att korta väntetider­na, dels genom ett aktivt rekryterin­gsarbete för att få in nya patologer, dels genom att köpa analystjän­ster från externa utförare, säger Niklas Claesson.

När det gäller ingångslön­erna i Nu-sjukvården, både för nyexaminer­ade sjuksköter­skor och BMA, är det 25 000 kronor 2018 som gäller, inte omkring 30 000 som först rapportera­des.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden