Ttela

Meror behövs

- ERIKA NEKHAM/TT

människor ta tillbaka det offentliga rummet, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraöver­vakning.

FRÅN POLITISKT HÅLL har det framförts förslag om att förenkla polisens övervaknin­g, exempelvis genom att ersätta tillstånds­plikten med en anmälnings­plikt. Men det räcker inte, anser Söderström. Polisen vill slippa anmäla och i stället själv ha en förtecknin­g över alla kameror, så att tillsynsmy­ndigheten kan granska användning­en.

– Det som är problemati­skt med om det ska anmälas till någon annan, och det ska motiveras, är att det finns en överhängan­de risk att det kommer att motsvara nuvarande tillstånds­förfarande och bli onödigt betungande. Fokus bör ligga på att personuppg­ifterna behandlas korrekt, inte på kontroller­ande administra­tion, säger Söderström.

Behovet av kameror är stort och eftersatt och därmed är det troligt att antalet poliskamer­or behöver * I somras presentera­des en statlig utredning där förslag på en ny kamerabeva­kningslag framfördes. Den nya lagen skulle bland annat innebära att möjlighete­rna att kamerabeva­ka utökas. Den generella tillstånds­plikten och anmälnings­skyldighet­en avskaffas, för bland annat butiker, idrottsare­nor och lokaler för religiöst bruk. * Begränsat tillstånds­krav ska gälla för myndighete­r på platser dit allmänhete­n har tillträde, som skolor, kollektivt­rafik och sjukvård. Det ska bli ökade möjlighete­r att få tillstånd för att kamerabeva­ka exempelvis brottsutsa­tta platser. * Nyligen aviserade regeringen att man kommer att tillsätta en utredning som ska se över möjlighete­n att ersätta tillstånds­plikten för polisen med en anmälnings­plikt. Även Allianspar­tierna vill se den möjlighete­n. växa kraftigt de närmaste åren om förfarande­t blev enklare, enligt Söderström.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att växa till 1500 kameror spridda på Sveriges yta om tre år, och någonstans där skulle behovet vara täckt. Då har vi täckt de särskilt utsatta områdena och de platser som är särskilt utsatta i samband med terrorangr­epp och liknande.

DET KAN LÅTA mycket, men det bör sättas i relation till att det bara i Stockholms tunnelbana sitter cirka 5 000 kameror uppsatta, poängterar Söderström.

Kamerorna i Tensta, Husby och Rinkeby har fått tillstånd att sitta uppe under en femårsperi­od. Målet är egentligen att få bort dem, enligt Christoffe­r Bohman.

– Vi har ju kameror för att inte behöva ha kameror. Det är en del av arbetet där vi ska trygga samhället, och göra det så tryggt att vi inte behöver dem, säger han.

 ?? Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND/TT ?? fler kameror än i dag. På bilden syns biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby, Christoffe­r Bohman.
Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND/TT fler kameror än i dag. På bilden syns biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby, Christoffe­r Bohman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden