Ttela

Krav på att sy

LIBANON: FLYKTINGAR OROLIGA ATT KRAVEN SKA BLI VERKLIGHET

-

Allt eftersom regimen tar kontroll över Syrien trappar libanesisk­a politiker upp sina krav på att det är dags för landets syrier att åka hem. Bland flyktingar­na växer oron att politiken ska bli verklighet.

På en lerig åker i en libanesisk by nära gränsen till Syrien står ett ensamt tält.

Här bodde tidigare ett 40-tal syriska familjer, men klockan fyra en morgon kom libanesisk­a säkerhetss­tyrkor och vräkte dem.

– De rev ned vårt tält och slog sönder träbjälkar­na som höll upp det, berättar Aysha, som inte vill uppge hela sitt namn.

– När vi frågade var vi skulle ta vägen fick vi svaret: Åk hem till Syrien.

Aysha och hennes familj kom från syriska Hama för fem år sedan. De första åren bodde de på en och samma plats, men de senaste månaderna har de flyttat fem gånger.

Enligt libanesisk­a myndighete­r vräks flyktingar­na av säkerhetss­käl. Syrierna ser det i stället som uttryck för en politik som politikern­a framför allt mer högljutt; att det har blivit dags för de 1,5 miljonerna syriska flyktingar att återvända hem.

DELAR AV DEN libanesisk­a regeringen argumenter­ar för att återvändan­det ska påbörjas redan nu, andra vill att det ska ske först efter grönt ljus från FN.

– Vår bedömning är att förhålland­ena i Syrien i nuläget inte är så säkra och stabila så att flyktingar kan återvända. Det vi säger till politikern­a är att om man pressar människor att återvända innan det

 ??  ?? FÅR INTE BO KRAV. Lägret i Bekaadalen intill gränsen mot Syrien är ett av många inofficiel­la flyktinglä­ger i Libanon. De
FÅR INTE BO KRAV. Lägret i Bekaadalen intill gränsen mot Syrien är ett av många inofficiel­la flyktinglä­ger i Libanon. De

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden