Ttela

Svenska nyckeln hoppas hitta lugnet

- GÖRAN SUNDBERG TT

Han har vunnit varenda gång och släppt in mindre än två mål per match – ändå är Filip Gustavsson inte riktigt nöjd.

I semifinale­n mot USA vill den svenske målvakten spela mer avslappnat:

– Jag vill försöka göra det så lugnt och tryggt för laget som möjligt.

Den 19-årige Luleåmålva­kten – född i Skellefteå – har stått i fyra av fem matcher hittills och vuxit ut till lagets etta.

Han har redan skrivit Nhlkontrak­t med Pittsburgh, men är utlånad till sin svenska klubb den här säsongen.

NU VÄNTAR EN GLÖDHET semifinal mot USA i ett Buffalo som inte ligger längre bort än drygt tre timmars bilresa från den stad som kan bli hans kommande hem.

Ett möte med en hemmanatio­n som är ute efter att plocka sitt andra raka Jvm-guld.

Gustavsson är hyfsat nöjd med sin turnering så här långt, där han har en räddningsp­rocent på 91,95 procent och i det avseendet är fyra i målvaktsli­gan. Ser man till antalet insläppta mål i snitt per match, 1,71, är han bäst.

– Jag tycker att jag har spelat lite sämre än vad jag hade velat. Det är många studspucka­r som jag inte har fått fast och det skapar en liten osäkerhet bland backarna och hela laget.

– Jag har varit lite för spänd i vissa situatione­r och vill försöka slappna av lite mer och bara hålla puckarna, säger han.

NÄR SVERIGE TOG sitt senaste Jvmguld 2012 var det också med en Gustafsson från Luleå i målet. Den gången hette han Johan och återfinns sedan tre säsonger i Frölunda som han lett till Sm-guld.

Nu är det Filip Gustavsson som strålkasta­rljuset lyser på.

Ska Sverige gå hela vägen krävs det att han storspelar – inte minst mot ett USA som har blivit rena mardrömsmo­tståndaren i JVMsammanh­ang. På de senaste 22 åren har nationerna mötts 14 gånger med tolv amerikansk­a vinster och bara en enda svensk seger som facit.

I segermatch­en i gruppspele­t i Helsingfor­s 2015 höll Linus Söderström, HV:S guldmålvak­t, nollan och Sverige vann med 1–0.

Juniorkron­orna föll i en träningsma­tch mot USA inför JVM två dagar före julafton med 1–3. Då vaktade Gustavsson kassen.

– Det är ett riktigt bra lag med offensivt skickliga spelare som skapar många målchanser. Är vi på topp med försvarssp­elet kan vi nog minimera det så mycket som möjligt, hoppas han.

 ??  ?? HYFSAT NÖJD. Filip Gustavsson.
HYFSAT NÖJD. Filip Gustavsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden