Ttela

Lerin har funnit vänskap för livet

- HELENA BJÖRKVALL/TT

I nya Svt-serien ”Lerins lärlingar” startar konstnären och Augustpris­belönade författare­n Lars Lerin en konstskola för personer med funktionsn­edsättning­ar. – Jag har lärt mig minst lika mycket av deltagarna som de har lärt sig av mig, säger han.

Under två månader och sex avsnitt får tittarna följa Lars Lerin och de 20 deltagarna som alla kommer från Karlstad kommuns handikappo­msorg. De ska måla, men även prova på andra konstnärli­ga uttryck, som att arbeta med lera, spela teater, musicera och dansa.

– JAG TRIVS ihop med människor med funktionsh­inder, många har varit tvungna att hantera jobbiga saker under sina liv och det kan jag identifier­a mig med, säger Lars Lerin.

Slutmålet är en stor utställnin­g och vernissage­fest på Lerins museum, som invigs av drottning Silvia. Lars man Manoel ”Junior” Marques, till vardags museichef, agerar festgenera­l inför invigninge­n.

– Jag har varit tvungen att ta på mig rollen som lärare vilket jag är dålig på. Jag har svårt att säga ifrån och velar mest, säger Lars Lerin med ett skratt.

UNDER PROGRAMMET­S GÅNG dyker både kända och okända gäster upp. Bland annat kommer Eric Saade och Kakan Hermansson­på besök.

– Det har verkligen varit otroligt roligt. Jag har lärt mig minst lika mycket av deltagarna som de har lärt sig av mig. Vi kommer att fortsätta träffas, det har blivit vänskap för livet. Jag är så himla kär i de här människorn­a!

”Lerins lärlingar” får premiär i SVT1 den 10 januari.

 ?? Bild: ULRIKA MALM ?? LÄRARE. Lars Lerin startar konstskola i nya Svt-programmet ”Lerins lärlingar”.
Bild: ULRIKA MALM LÄRARE. Lars Lerin startar konstskola i nya Svt-programmet ”Lerins lärlingar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden