Ttela

Mannen”

- KRISTOFFER VIITA/TT

* Grace Jones föddes på Jamaica 1948 men flyttade tidigt till New York, där hon började modella för märken som Yves Saint Laurent och Kenzo som 13-åring.

* Som sångerska blev hon på 70-talet en ikon för discoeran på den legendaris­ka klubben Studio 54 och fortsatte att producera reggae, funk, post-punk och pop.

* Hon gjorde sin stora skådespela­rdebut mot Arnold Schwarzene­gger i ”Conan förgöraren” och spelade Bondbruden May Day mot Roger Moore i ”Levande måltavla”. Jones sinne för mode (inte minst hattar) har inspirerat många av dagens artister som Rihanna, Lady Gaga och Annie Lennox.

* Aktuell med: ”Bloodlight and bami”, dokumentär­en som får svensk biopremiär i mars. Det pratas även om en ny skiva samt en film baserad på hennes självbiogr­afi. Fiennes. Alla de här lagren och relationer­na är saker jag försöker föra samman för att tända publikens synapser så mycket som möjligt. Jag vill mindfucka er, visuellt och mentalt, säger Sophie Fiennes.

I ”Bloodlight and bami” upprepar Grace Jones ett av sina bevingade citat om att ”alla män borde bli penetrerad­e åtminstone en gång”, och hennes förmåga att dekonstrue­ra könsroller får en ny dimension när hon besöker hemlandet.

– GRACE ÄR som Brünhilde mot slutet av den här berättelse­n, säger Sophie Fiennes med en referens till Wagners ”Nibelungen­s ring”.

– Hennes far överlämnar familjens land på Jamaica till henne, trots alla patriarkal­a traditione­r. Det fanns en enorm respekt.

– I’m the man, säger Jones med ett stort leende. Jag har inga problem med att byta rollerna. Det var ett ovanligt skifte i könsroller där, men de kände tillit till att jag skulle göra rätt.

 ?? Bild: CHRIS PIZZELLO ??
Bild: CHRIS PIZZELLO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden