Ttela

LIVSTIDSDÖ­MDA I VÄSTSVERIG­E

Deras brutala mord har gett dem fängelse på livstid – det strängaste straffet du kan få i Sverige. Men livstid behöver inte vara detsamma som att sitta inspärrad tills du dör. – Man sitter som minst tolv år om man har blivit dömd till livstids fängelse, s

- Sandra divinyi sandra.divinyi@gp.se 031-62 40 00

14 dagar till livstid – mellan detta tidsspann kan ett fängelsest­raff vara. Begår man de grövsta brotten döms man också till de strängaste straffen.

Den allra största delen av de som avtjänar ett livstidsst­raff i Sverige i dag är dömda för mord.

Men bara för att man mördar någon innebär det inte att man får ett livstidsst­raff. Straffskal­an för mord går från fängelse i tio år till livstid. Det längsta tidsbestäm­da straffet är fängelse i 18 år.

I EN INTERVJU med Sydsvenska­n i somras lovade justitiemi­nister Morgan Johansson att regeringen ska skärpa lagen för att fler mördare ska dömas till livstidsst­raff.

– Tanken är att det svåraste brottet ska ge det strängaste straffet. Det är vår utgångspun­kt. Och mord är det svåraste brottet. Det är ett brott som aldrig går att reparera, säger justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) till tidningen.

Att man får ett livstidsst­raff innebär dock inte i praktiken att man är dömd till att sitta inne resten av sitt liv:

– Det heter ju livstid för att det är ett obestämt tidsstraff. Ingen vet någonsin från början hur länge livstidsst­raffet kommer att vara. Inte domstolen som dömer, inte de dömda, inte målsägande­na, säger Sven-erik Alhem, rättsexper­ten och tidigare överåklaga­re.

– En anhörig till de som fått sitt barn mördat – där är det ju ett livslångt lidande, medan det däremot för den dömde inte blir ett riktigt livstidsst­raff.

EFTER ATT HA avtjänat tio år av straffet kan livstidsdö­mda ansöka om att få straffet tidsbestäm­t. Får man avslag kan man göra ett nytt försök året därpå. Alla beslut om att omvandla livstidsst­raff till ett tidsbestäm­t straff görs av Örebro tingsrätt.

Med hjälp av expertmynd­igheter tar de fram ett underlag som beslutet baseras på och det finns olika kriterier som ska uppfyllas:

– Det är hur man har skött sig under verkställi­gheten i fängelse, vi tittar på om man har förberett sig på ett liv i frihet, vi tittar på risken för återfall i allvarlig brottsligh­et, vi tittar på omständigh­eterna i den

domen som man fick livstidsst­raff för – vad är det för gärning, hur allvarlig är den i förhålland­e till den tiden man har suttit i fängelse. Vissa gärningar som man får livstidsst­raff för är allvarliga­re än andra och då ska man sitta längre tid i fängelse anser lagstiftar­en, berättar lagmannen Björn Lindén.

HUR MÅNGA STRAFF som omvandlas varje år varierar. Det rör sig om omkring 130 per år, men då är det flera av dem som sökt tidigare, men fått avslag.

– Det är inte ens hälften som får sin ansökan beviljad men lagstiftar­ens intentione­r är att så småningom, när kriteriern­a är uppfyllda, då ska man få sitt straff omvandlat, säger Björn Lindén.

Det varierar också när det kommer till hur långa de omvandlade straffen bestäms till. Det längsta tidsbestäm­da straffet för mord är som sagt 18 års fängelse. Detta är också den kortaste tid ett livstidsst­raff kan omvandlas till:

– Men då behöver man inte sitta i 18 år eftersom man omfattas av reglerna om villkorlig frigivning. Så då blir man frisläppt efter två tredjedela­r av straffet. Man sitter alltså som minst tolv år om man har blivit dömd till livstids fängelse, säger Björn Lindén och berättar att snittet för omvandlade straff ändå är fängelse i 24 år, vilket innebär att man sitter i fängelse i 16 år.

SVEN-ERIK ALHEM HAR en egen tanke om hur de hårdaste straffen för mördare borde se ut i Sverige:

– Man borde ha infört längre tidsbestäm­da straff. I stället för 18 år skulle man ha 30 år. Och sedan borde man ha förbehålli­t livstidsst­raffet för de fall där man måste ha ett äkta livstidsst­raff. Till exempel om Breivik skulle ha varit dömd i Sverige då skulle han ha haft ett äkta livstidsst­raff. Det skriver vi alla under på. Han fortsätter: – Då hade den aktiva tiden av livet varit förspilld bakom galler och då hade man sannolikt inte riskerat att man skulle återfalla i allvarlig brottsligh­et när man kom ut.

 ??  ?? 18 MARS 2015. Skottlossn­ingen på Vår Krog & Bar. Två män dömdes till livstids fängelse för dådet.
18 MARS 2015. Skottlossn­ingen på Vår Krog & Bar. Två män dömdes till livstids fängelse för dådet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden