Ttela

Stora problem när brunnarna sinade

NYHETER: Bäckarna tog nya vägar och brunnarna nedströms sinade. Kjell Johansson misstänkte att det beror på en närliggand­e grustäkt men han fick ta strid för att få till en mätning.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

– Vi fick tvätta hos svärmor i Vänersborg, duscha på jobbet. Sedan köpte jag stora tankar så jag kunde fylla på brunnen, men det var mycket arbete varje kväll efter jobbet, berättar Kjell Johansson.

HAN SITTER INNE i sin villa, som är ett av de tre hushållen som drabbats vid Högen i Lilla Edets kommun. I ett annat hus bor hans äldre mor, som dessutom har hjälp av hemtjänste­n.

– Här har funnits vatten i 50 år. Tidigare bodde flera barnfamilj­er i fastighete­rna och det fanns 30 kossor i ladugården. Då räckte vattnet.

Kjell Johansson har nu åter vatten, genom att ha investerat i en ny djupborrad brunn. Den tidigare brunnen var bara fem år gammal.

SAMMANLAGT HAR HAN lagt ut närmare 100 000 kronor och väldigt mycket eget arbete men sedan november rinner det åter vatten i kranarna.

– Efter ett par månader ska vi ta prover. Vi vet ännu inte kvaliteten och om vi måste sätta in filter, men vi vet att vi hade väldigt bra vatten tidigare, säger Kjell Johansson.

Brunnarna sinade och vattnet som förser flera hushåll tog slut. Nu har kommunen beslutat att ägaren till en närliggand­e grustäkt måste utreda orsaken.

HAN ÄR VÄLDIGT besviken på Lilla Edets kommun, där han först trodde på miljöinspe­ktören, som meddelade att det sinande vattnet inte kunde ha med grusgropen att göra utan lågt grundvatte­n.

– Jag trodde jag skulle få lite hjälp av kommunen, men i stället har jag fått hjälp av LRF att överklaga kommunens beslut.

Kommunens beslut som Kjell hänvisar till är ett delegation­sbeslut från den 29 augusti, att lämna klagomålet om påverkan på brunnarna utan vidare åtgärd. I beslutet står att det saknas rimliga

skäl att anta att det är täktverksa­mheten som påverkat nivån i brunnnarna. Enligt Kjell Johansson var det först efter påtrycknin­gar som det över huvud taget kom ett beslut från kommunen.

– Då fanns det något som jag kunde överklaga.

Första beskedet från länsstyrel­sen i höstas var inte positivt, då det först inte var något prioritera­t ärende.

– Men sedan fick jag besked den 7 december. Länsstyrel­sen upphäver det överklagad­e beslutet och återlämnar ärendet till kommunen för ny handläggni­ng.

Dagen efter beslutade kommunen om ett föreläggan­de för ägaren till grustäkten, om att utreda orsaken till de sinade brunnarna. Det ska göras av en oberoende sakkunnig och resultatet ska redovisas senast den 18 maj.

Om inte en påverkan på brunnnarna­s vattennivå kan uteslutas ska den klagande ersättas enligt de villkor som finns i ansökan om miljökonse­kvensbeskr­ivningen.

– Ett problem för mig är att det inte gjorts mätningar tidigare, säger Kjell Johansson medan han visar var de två brunnarna ligger. De gav självfall till husen, den nya brunnen är på ett helt annat ställe på den stora fastighete­n och kräver ström.

I LÄNSSTYREL­SENS BESLUT finns det en hel del kritik till hur ärendet behandlats. Bland annat står att bara tanken att grustäkten eventuellt kan påverka borde ha gjort att en mätning sedan länge skulle ha påbörjats.

Länsstyrel­sen frågar sig också om det är relevant, eller ens lagligt att det i miljökonse­kvensbeskr­ivningen hänvisas till mätvärden som är tagna i slutet av 1960-talet eller i början av 1970-talet.

– Helst ska man mäta grundvattn­et via rör och inte via brunnarna, säger miljöinspe­ktör Mikael Asplund, som gjorde bedömninge­n att brunnarna sinade på grund av lågt grundvatte­n och inte på grund av grustäkten.

Han erkänner att det som är dåligt från kommunens sida är uppföljnin­gen av kontrollpr­ogrammet.

– Tillstånde­t för att gräva i täkten gavs 2010 och de började först 2014. Vi tappade bort ärendet under dessa år. Sedan får hydrologen se om vi gjorde rätt bedömning när det gäller påverkan av brunnarna, säger Mikael Asplund.

Kjell Johansson tror det blir svårt för honom att få ersättning, då tidigare mätvärden saknas och känner sig besviken på att kommunen inte skött sin uppgift. Dessutom tycker han att länsstyrel­sen borde ha reagerat när det inte kommit in mätdata från de sammanlagt fem brunnar som skulle mätas tre gånger om året.

– Hade jag vetat vad jag vet i dag så hade jag beställt en ny djupborrad brunn mycket tidigare. Det hade blivit billigare och jag kommit från allt arbete, men jag litade på kommunen.

”Sedan får hydrologen se om vi gjorde rätt bedömning”

MIKAEL ASPLUND

miljöinspe­ktör Lilla Edets kommun

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? UTAN VATTEN. Grustäkten bredvid töms på grus och då sinade brunnarna. Kjell Johansson från Högen i Lilla Edets kommun har fått hjälp att överklaga kommunens beslut till länsstyrel­sen, som nu upphävt det tidigare beslutet att vattenbris­ten inte kan bero på en närliggand­e grustäkt.
Bild: ANDREAS OLSSON UTAN VATTEN. Grustäkten bredvid töms på grus och då sinade brunnarna. Kjell Johansson från Högen i Lilla Edets kommun har fått hjälp att överklaga kommunens beslut till länsstyrel­sen, som nu upphävt det tidigare beslutet att vattenbris­ten inte kan bero på en närliggand­e grustäkt.
 ??  ?? GRÄVARBETE. Bredvid Kjell Johanssons fastighet pågår arbetet i grustäkten. Det har inneburit att bäckarna på hans mark har ändrat väg och vattenbrun­nen
GRÄVARBETE. Bredvid Kjell Johanssons fastighet pågår arbetet i grustäkten. Det har inneburit att bäckarna på hans mark har ändrat väg och vattenbrun­nen
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? sinade i höstas.
Bild: ANDREAS OLSSON sinade i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden