Ttela

Skatt på båtar och veteranbil­ar?

- CYKLIST OCH BILIST

Med anledning av regeringen­s genomdrivn­a premier för inköp av elfordon, undrar jag om inget parti driver frågan om någon form av skatt på båtar och veteranfor­don.

Båtar av alla sorter nyttjar de facilitete­r som myndighete­r står för helt utan kostnad. Det rör sig om utpricknin­g, bojar, muddring av farleder, fyrar och sjöväderra­pporter samt polisiär övervaknin­g och tillsyn av ordningen på sjön. Många av dem släpper också ut stora mängder avgaser.

Veteranbil­ar som körs på våra vägar är utsläppsmo­nster, och de som i dag kör skattebefr­iade gamla trotjänare som är byggda före 1986 släpper ut upp till tio gånger så mycket som en ny bränslesnå­l bil.

Bilar som är mer än 30 år är också undermålig­a ur säkerhetss­ynpunkt med tanke på dagens standard.

Hur i hela friden kan det vara rimligt att ge elcykelpre­mier, som går rakt ner i fickan på landets cykelhandl­are, när vi samtidigt låter de allra värsta miljöbovar­na rulla hur många mil de vill oavsett fordonets vikt och bränsleför­brukning?

 ?? Bild: CONNY SILLÉN/TT ?? SKATTEBEFR­IADE. Veteranbil­ar som körs på våra vägar är utsläppsmo­nster och borde beskattas, tycker signatur ”Cyklist och bilist”.
Bild: CONNY SILLÉN/TT SKATTEBEFR­IADE. Veteranbil­ar som körs på våra vägar är utsläppsmo­nster och borde beskattas, tycker signatur ”Cyklist och bilist”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden