Ttela

Sjuksköter­skor glada och besvikna

- YVONNE OLSSON

Utebliven ökning av antalet sjuksköter­sketjänste­r och sparbeting­et oroar Vårdförbun­det, som samtidigt gläds åt att ha slutit första kommunavta­let om akademiska utbildning­stjänster.

Bristen på sjuksköter­skor gör att kommunen ständigt rekryterar, både inför semesterpe­rioden och för att ersätta dem som slutar.

2017 var omsättning­en av kommunsköt­erskor extra hög i Trollhätta­n, cirka 35 av 120 sjuksköter­skor gick i pension eller till andra arbetsgiva­re.

– Personalom­sättningen låg runt 25 procent 2017. Det är sjuksköter­skornas arbetsmark­nad. Men sköterskor kommer tillbaka till oss också, säger Lena Johansson, chef för omsorgsför­valtningen.

ANNA-KARIN JOHANNESSO­N, förtroende­vald och huvudskydd­sombud för Vårdförbun­det I Trollhätta­ns stad, har samma bild av den höga omsättning­en.

– Det finns många skäl till att sjuksköter­skor slutar – för högre lön, hållbar arbetsmilj­ö, för att testa något nytt eller komma närmare hemmet.

Härom året samlades sjuksköter­skorna i en enda organisati­on. De flesta finns på plats ute i verksamhet­erna under dagtid, medan några rycker ut på akuta fall i såväl hemtjänst som vård- och omsorgsboe­nden och omsorgen för funktionsn­edsatta under kvällar och helger. Arbetsgiva­ren tror inte att den nya organisati­onen orsakat något strömhopp, men Vårdförbun­det vet att medlemmar har slutat på grund av förändring­en.

– Arbetet är tufft. Kommunsjuk­sköterskor­na ska ge avancerad vård till allt från små barn till äldre. Det ställer krav på specialist­kompetens, säger Anna-karin Johannesso­n.

DÄRFÖR ÄR HON glad över att Vårdförbun­det tecknat ett kollektiva­vtal med Trollhätta­ns stad om akademisk specialist­utbildning, som första kommun i Västra Götaland. Särskilda utbildning­stjänster ska inrättas, som kan sökas av sjuksköter­skor som antas till en specialist­utbildning.

– Möjlighete­n att kunna vidareutbi­lda sig på arbetstid tror vi gör det lättare för kommunen att behålla och rekrytera sjuksköter­skor.

Däremot är medlemmarn­a i Vårdförbun­det minst sagt besvikna över att årets budget saknar en satsning på fler sjuksköter­sketjänste­r, för att kunna möta dagens och framtidens kvalitetsk­rav när allt fler patienter kommer att vårdas i kommunal regi.

– Sen känner vi oro över vad det allmänna sparbeting­et ska leda till.

Just nu är flera sjuksköter­sketjänste­r vakanta, vilket innebär att kommunen har en minimibema­nning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden