Ttela

”Tandvårdss­kandal” växer

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Den tandhygien­ist som samarbetad­e med tandläkare­n i den uppmärksam­made ”tandvårdss­kandalen” i Fyrbodal bör även hen mista sin legitimati­on på grund av grov oskickligh­et, visar en granskning av Ivo.

Som TTELA tidigare berättat har flera hundra personer anmält en tandläkare i Fyrbodal för felbehandl­ingar som lett till både fysiska och psykiska patientska­dor.

TANDLÄKARE­N FÖRLORADE I våras sin legitimati­on efter att Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, granskat vad som kallats ”tandvårdss­kandalen”.

”Vissa patienter har utsatts för onödig strålning”

IVO

Nu uppger nyhetsbyrå­n Sirén att en tandhygien­ist som samarbetad­e med tandläkare­n också bör fråntas sin legitimati­on. Den fortsatta utredning som myndighete­n gjort visar att tandhygien­isten varit ”grovt oskicklig”.

Enligt Ivo har tandhygien­isten enbart behandlat patienter med tandstensb­orttagning, oavsett om de hade allvarliga­re problem som tandlossni­ng.

AV DE JOURNALER som Ivo granskat saknas, med få undantag, uppgifter om karies och tandlossni­ng. Diagnoser som en tandhygien­ist är skyldig att ställa, uppger Ivo.

Tandhygien­isten ska också ha uppvisat brister vid röntgentag­ningar. Bilderna har ofta varit av dålig kvalitet och flera patienter ska ha utsatts för onödig strålning, enligt myndighete­ns utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden