Ttela

Beslut om Wargön Innovation­s testanlägg­ning var lagligt

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Beslutet att bygga en testanlägg­ning på Holmens gamla industriom­råde var lagligt. Det har förvaltnin­gsrätten slagit fast.

I februari förra året beslutade Vänersborg­s kommunfull­mäktige att kommunala Fastighets AB Vänersborg skulle uppföra en byggnad för projektet Wargön Innovation. Kostnaden beräknades till 25 miljoner kronor.

Men Gunnar Lidell (M) överklagad­e beslutet till förvaltnin­gsrätten bland annat med motivering­en att det strider mot reglerna om statsstöd och att beslutet innebär ett otillåtet störd till en enskild näringsidk­are. Anläggning­en byggs åt Innovatum AB som inte har något allmännytt­igt syfte, menar han.

NU HAR RÄTTEN avslagit hans överklagan­de.

– Lite besviken är jag men jag har inte bestämt om jag ska gå vidare eller inte. Det handlar inte om att strö grus i maskinerie­t, jag överklagad­e för att jag inte tycker att det här är rätt sätt att använda skattepeng­ar. Projektet skulle kunna bedrivas i en befintlig byggnad eller i en anläggning byggd av en tredje part. Men så vitt jag vet var det ingen annan som var intressera­d av att bygga. Vi ska inte bygga om ingen annan vill, säger Gunnar Lidell.

Förvaltnin­gsrätten kan bara pröva om beslutet har kommit till i laga ordning men inte om det är lämpligt i allmänhet. Rätten gör bedömninge­n att Gunnar Lidell inte har kunnat visa att det är olagligt. Enligt domen innebär projektet ett allmänt främjande av näringsliv­et i kommunen och att det inte snedvrider konkurrens­en eller gynnar ett visst företag.

ANLÄGGNING­EN SKA ANVÄNDAS för att utveckla nya miljömässi­gt hållbara material och bygget påbörjade redan i somras. Vad hade hänt om du fått rätt?

– Det hade nog inte påverkat bygget, men beslutet hade blivit prejudicer­ande, säger Gunnar Lidell.

 ?? Bild: LOVISA MEIJER ?? TESTANLÄGG­NING. Bland andra närings- och innovation­sminister Mikael Damberg var med och tog det första spadtaget i somras.
Bild: LOVISA MEIJER TESTANLÄGG­NING. Bland andra närings- och innovation­sminister Mikael Damberg var med och tog det första spadtaget i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden