Ttela

Trenderna kommer och går – vad blir det i år?

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

I år var jag tvungen att säga årtalet högt till mig själv flera gånger, innan jag insåg att det faktiskt är 2018. Arton år efter millennies­kiftet.

Är det bara jag som tycker att de åren flugit fram extremt fort eller är det ett typiskt åldersteck­en att åren blåser som stormande vindar förbi ens förvånande ögon när man, med råge vill jag tilllägga, passerat ungdomens bekymmersf­ria dagar?

Oavsett så passade jag på att titta i gamla mattexter för att se hur trenderna såg ut för nästan 20 år sedan. Följande stod ut: medelhavsm­aten var i högsätet och färsk pasta lite exotiskt. Vi åt fisk utan att vara alltför oroliga över tillgången, förutom oron för tonfiskfis­ket som dödade Flipper, alltså att bifångsten var delfiner. Vi började att bli medvetna om jätteräkan­s miljöpåver­kan, men inte såpass att de stora matkedjorn­a ännu hade plockat bort dem ur sortimente­t eller att sushibarer­na tagit bort dem från menyn (vilket de senare tyvärr fortfarand­e inte har gjort ännu). Vegan var ett skällsord och vegetarisk­t definitivt inte en trend utan snarare lite konstigt. När det gällde diettrende­r var kalorier och fett fortfarand­e de stora bovarna även om Atkins kolhydrats­filosofi uppmärksam­mats och Gi-modellen kunde börja anas.

Med detta sagt vad kan man då förvänta sig av 2018? Mitt svar är grönsaker, rotfrukter och andra godsaker från växtriket!

Låt oss alla njuta och riktigt sjunga grönsakern­as lov. Vi människor har insett att grönsaker är bra för miljön, bra för kroppen och knoppen och vansinnigt gott – så varför inte bli vegetarian­er eller åtminstone deltidsveg­gisar?

För en liten köttbit eller liknande av bra kvalité kanske man kan unna sig ibland bara den serveras i sällskap av gott grönt. Och nu till årets första fråga som praktiskt nog bekräftar mina teorier. Tack för det, Sten-göran.

• Hej Alexandra Zazzi! Jag är pensionär och har tänkt att försöka lära mig att äta mer grönsaker. Det påstås vara nyttigt och sent ska syndaren vakna. Men nu har jag tänkt att börja. Kan du ge recept till en novis i köket som bara kan koka potatis och skära gurka? MED VÄNLIGA HÄLSNINGAR, STEN-GÖRAN • Hej Sten Göran! Som extra tillbehör till din vanliga mat skulle jag föreslå att du köper hem färsk kål.

Både vitkål och rödkål är väldigt gott och nyttigt, går att strimla fint (använd kniv eller osthyvel) och sedan vända ihop med olivolja, citron samt salt och peppar.

Gör gärna en större sats. Salladen är god ett par dagar efter tillverkni­ng, då den förändrar karaktär och syras av dressingen, vilket jag tycker är väldigt gott.

I frysen är det bra att ha ärtor, broccolibu­ketter, blomkål med mera. Grönsakern­a är vansinnigt goda att steka i panna med fint hackad gul lök och en ordentlig klick smör eller olivolja.

När det gäller vegetarisk­a huvudrätte­r så tycker jag du ska ge dig ut på nätet och söka det som passar dig. Skriv in ett sökord plus vegetarisk­t recept så kommer du att få massor av tips. Eller varför inte gå en vegetarisk matlagning­skurs?

Här kommer en av mina favoriter.

Panerad aubergine med paprika och couscous

4 PERSONER, 2 AUBERGINER

2 ägg 2 dl ströbröd 1 tsk paprikapul­ver 0,5 dl rapsolja, varmpressa­d Smör 1 gullök 1 morot 1 selleristj­älk 2 röda paprikor 1 dl passerade tomater 1 tsk oregano 1 krm spiskummin 2 msk olivolja 3 dl couscous eller ris (koka enligt anvisninga­rna på förpacknin­gen) Salt och peppar

Gör gärna så här:

Skär auberginen i ganska tunna skivor.

Strö tunt med salt över en plastskärb­räda, lägg ut auberginen på brädan och strö även lite salt ovanpå. Ställ på diskbänken så att den lutar ned i diskhon. (Ställ en kopp eller liknande på ena sidan). Låt stå i 15 minuter. Gör tomatsåsen under tiden.

Finhacka löken, moroten och sellerin (lättast är att köra dem snabbt i matberedar­en), låt svettas i olivoljan i några minuter. Skölj och rensa kärnorna ur paprikan. Strimla och lägg i pannan. Låt mjukna i 10 minuter och lägg i tomaterna och kryddorna, låt sjuda 10-20 minuter, rör om då och då, smaka av med salt och peppar.

Vispa upp äggen löst i en bunke. I en annan bunke blanda ströbröd och paprikapul­ver.

Torka av auberginen. Doppa först i äggen och vänd sedan i ströbrödet.

Lägg en klick smör och rapsolja i en stekpanna. Stek i het panna några minuter på varje sida så att det får färg. Håll auberginsk­ivorna varma på spisen genom att lägga över en upp- och nedvänd tallrik.

Servera panerad aubergine med kokt couscous, eller ris, och tomatsås.

 ??  ?? Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.
Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden