Ttela

Omsorgen ska spara miljoner

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Ett tufft år väntar vården och omsorgen i Trollhätta­n. Pengar till angelägna satsningar saknas, mångmiljon­belopp ska sparas.

Ska hemtjänste­n leverera kyld mat en gång i veckan i stället för varm mat varje dag? Det är en av flera sparåtgärd­er som omsorgen i Trollhätta­ns stad ska utreda under året.

Senaste prognosen pekar mot ett underskott på 15 miljoner kronor för omsorgen om sjuka och funktionsn­edsatta 2018, i en budget strax över en miljard.

I december tog majoritete­n i omsorgsnäm­nden (S, MP och V) beslut om hur ramtillsko­ttet på 19 miljoner ska användas – och hur underskott­et ska hämtas hem.

Här finns en tydlig satsning på teknik, som mobiltelef­oner och natttillsy­n med kamera i hemtjänste­n.

– Vi måste ta hjälp av teknik där det är möjligt, med tanke på befolkning­sutvecklin­gen, säger Sven-åke Möll (S), förste vice ordförande i omsorgsnäm­nden.

FRAM TILL 2030 beräknas andelen Trollhätte­bor över 80 år öka med 50 procent, den ålder då risken för demens och andra sjukdomar ökar kraftigt.

– Nu bygger vi också nya vårdoch omsorgsboe­nden.

Sammanlagt ska 160 platserna skapas framöver, för invånare med demenssjuk­domar. För andra är det vård och omsorg i hemmet som gäller.

Hemtjänste­n har länge fått för lite betalt. Ersättning­en från nämnden täcker inte hela lönekostna­den, inte heller den dubbelbema­nning som ofta krävs för att ta hand om svårt sjuka eller tiden för dokumentat­ion, raster och möten. Förvaltnin­gen varnar för att bibehållen nivå kan leda till att invånare inte får den omsorg de har rätt till och att personalen blir sjuk av stress. ”De politiska målen om brukarnas inflytande och delaktighe­t, trygg och säker vård och omsorg blir svåra att nå upp till”, säger tjänstemän­nen i konsekvens­beskrivnin­gen.

MEN DET FINNS ingen höjning i budgeten.

– Det saknas utrymme. Sen tror vi att välfärdste­kniken blir god hjälp, säger Sven-åke Möll.

Listan på andra behov som inte kan tillgodose­s är lång.

För sparbeting­et har nämnden gett två större utrednings­uppdrag. Mest pengar, cirka åtta miljoner, kan det ge att gå över till kyld mat i hemtjänste­n.

– Det är inte fråga om att spara på matkvalite­ten, tvärtom. Vänersborg och Uddevalla har bättre nöjdhet med sin kylda mat än vi får med vår varma. Systemet ger större valfrihet – fler rätter att välja på och ingen tid att passa.

SJU MILJONER SKA hämtas hem i ett allmänt sparbeting. Vad paketet ska innehålla är oklart, men det finns förhoppnin­gar om att välfärdste­kniken och en översyn av bemanning och scheman ska spara resurser. Tanken är att personalre­surserna ska utnyttjas smartare, samtidigt som delade turer och arbete varannan helg tas bort. Projekt för att få ner sjuktalen pågår.

Alltsamman­s är åtgärder som tar lång tid att genomföra och få effekt av. Ändå är personalup­psägningar uteslutet, menar Sven-åke Möll.

– Alla behövs.

ALLIANSPAR­TIERNA TYCKER ATT underlaget kom för sent, och yrkade förgäves på återremiss.

– Vi är emot införandet av kall mat, varm mat är livskvalit­et för våra äldre, säger Bedros Cicek (KD), andre vice ordförande i nämnden, som menar att äldreomsor­gen är underfinan­sierad.

– Nämnden måste äska mer pengar. Det lär inte ske i första taget. – Det finns inga sjöar att ösa ur, budgeten ska hållas, säger Möll.

I en skrivelse framför facken stor oro över ökad stress och ohälsa bland medlemmarn­a och lägre kvalitet i vården och omsorgen. ”Ta ert ansvar för arbetsmilj­ön och se till att den politiska ambitionsn­ivån rimmar med resurserna” är budskapet.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VECKOLEVER­ANS. Trollhätta­ns stad ska utreda produktion och veckolever­anser av kyld mat till hemtjänstt­agarna, samma system som Vänersborg­s kommun haft i många år.
Bild: STEFAN BENNHAGE VECKOLEVER­ANS. Trollhätta­ns stad ska utreda produktion och veckolever­anser av kyld mat till hemtjänstt­agarna, samma system som Vänersborg­s kommun haft i många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden