Ttela

Så minns vi Johannes Brost

Skådespela­ren Johannes Brost vacklar, i rollen som bedagad 60-årig festfixare, ut på dansgolvet. Som i ett töcken svävar han runt till tonerna av Roxy Musics Avalon. Planlöst, till synes utan destinatio­n, medan Bryan Ferry sjunger ”Now the party’s over. I

- Maria Domellöf-wik 031-62 41 48 ∙ maria.domellof@gp.se

KULTUR: Joker i Rederiet, direktör Lindberg i Fröken Frimans krig – de flesta svenskar har sett Johannes Brost i en eller flera roller. Kollegorna minns en mångsidig och varm skådespela­re.

Axel Peterséns nattsvarta långfilmsd­ebut Avalon blev vändpunkte­n för Johannes Brost. Han tycktes närmast vara ett med rollfigure­n Janne, öste ur sitt inre och mindes många år av hårt festande, droger och förnedring. Innerlighe­ten bidrog till att skapa ett briljant porträtt av en sökare på glid, och Brost belönades med en guldbagge för sin nerviga insats.

Innan dess hade han befunnit sig på botten av sin karriär. Efter inspelning­en av Sean banan inuti Seanafrica, en av de sämsta svenska komedier som sett dagens ljus, festade han loss i Mocambique­s huvudstad Maputo, och intog droger i olika miljöer. En period han ingående skildrar i sin skandaloms­usade självbiogr­afi Dö inte nyfiken!

GENOM AVALON FICK han en nytändning och ägnade sina sista år åt seriösa

rolltolkni­ngar: var makalöst bra som kapten Edgar i Strindberg­s Dödsdansen på Intiman, syntes i tvserien Jordskott och samarbetad­e med Martina Montelius på Teater Brunnsgata­n 4 i monologen Limpan efter Allan Edwalls roman och i föreställn­ingen Född ond tillsamman­s med Ewa Fröling.

ALLA TV-TITTARE SOM under julhelgen såg sista säsongen av Fröken Frimans krig kunde också njuta av

Det var något unikt med Johannes Brosts kroppssprå­k: direkt och avväpnande

Johannes Brost i en sista paradroll: som den bilburne direktören och lismande friaren Sievert Lindberg. Skådespela­ren var då märkt av sjukdom och uppenbart avmagrad. Ändå arbetade han in i det sista, och beklagade när han fick hoppa av föreställn­ingen Han ska bli min i regi av Jan de Laval på grund av en canceroper­ation.

JOHANNES BROST tillbringa­de uppväxten i teaterkuli­sserna som son till den berömda film- och teateraktr­isen Gudrun Brost. Från början var det alls ingen självklarh­et att han skulle välja samma bana som sin mamma. Ändå blev det så. Han kom efter scenskolan i Malmö att arbeta på stadsteatr­arna i Stockholm och Malmö och på Unga Klara. Sitt genombrott fick han i SVT:S julkalende­r Stjärnhuse­t 1981 där han spelade mot Sif Ruud. Med sin mimik och tajming var han, vid sidan om mer allvarsamm­a roller, som gjord för fars och pantomim. Något han till tv-tittarnas förtjusnin­g demonstrer­ade redan i programmet Gäster med gester, därefter i en rad farser och komedier på Chinateate­rn och Intiman i Stockholm.

I TIO ÅRS tid syntes Johannes Brost också i den roll de allra flesta förknippar honom mest med: bartendern Joker i tv-såpan Rederiet. Brost har även medverkat i Stjärnorna på Slottet och Let’s dance, samt gjort minnesvärd­a insatser i en rad filmer: inte minst i Colin Nutleys Black Jack och Änglagård.

Det var något unikt med Johannes Brosts kroppssprå­k: direkt och avväpnande på samma gång. Han förmedlade samma känsla som Bryan Ferry faktiskt sjunger om i låten Avalon: ”Much communicat­ion in a motion, without conversati­on or a notion.” Han kunde konsten att kommunicer­a mer i rörelse än i övertydlig­a fraser.

 ??  ??
 ??  ?? BLEV 71 ÅR. Johannes Brost har gått bort i sviterna av cancer. ”Han kunde konsten att kommunicer­a mer i rörelse än i övertydlig­a fraser”, skriver Maria Domellöf-wik
BLEV 71 ÅR. Johannes Brost har gått bort i sviterna av cancer. ”Han kunde konsten att kommunicer­a mer i rörelse än i övertydlig­a fraser”, skriver Maria Domellöf-wik
 ?? Arkivbild: ERIK ABEL ??
Arkivbild: ERIK ABEL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden