Ttela

Latinameri­ka i stöpsleven

LATINAMERI­KA: Utskämda makthavare och demokratie­r i kris. Latinameri­ka sjuder av missnöje – och längtan efter förändring. Med val i sex länder kan 2018 bli ett avgörande år för regionen.

- MATTIAS MÄCHS

VÄRLDEN: Kontinente­n sjuder av missnöje och många längtar efter en förändring. 2018 går sex länder till val som kan bli avgörande för regionen.

De senaste åren i latinameri­kansk politik har varit turbulenta. Den enorma korruption­sskandal som nystats upp kring den brasilians­ka byggjätten Odebrecht har skakat makten i land efter land.

I Brasilien tycks nästan hela den politiska klassen vara insyltad – från den avsatta expresiden­ten Dilma Rousseffs Arbetarpar­tiet till efterträda­ren Michel Temer och flera ministrar i hans högerreger­ing.

I Ecuador har vicepresid­enten dömts för att ha tagit mutor och i Peru utreds två exledare, medan liknande anklagelse­r nyligen var nära att fälla den sittande presidente­n. Totalt har Odebrecht medgett att man mutat sig till byggprojek­t i över hälften av länderna i Latinameri­ka.

– Detta kommer att ha genomslags­kraft på nästa politiska cykel, säger Fiona Mackie, Latinameri­kaanalytik­er vid tidskrifte­n The Economist, till AFP. – Väljarna har fått nog. Samtidigt har kontinente­n genomlevt något av en ideologisk identitets­kris, då pendeln har svängt åt höger i flera länder efter den vänstervåg som dominerat sedan sekelskift­et.

KORRUPTION­EN, VÅLDET, de alltjämt djupa klassklyft­orna och en stapplande ekonomisk återhämtni­ng efter recessione­n 2015-2016 verkar också ge avtryck i förtroende­t för det politiska systemet. Endast 53 procent uttrycker stöd för demokratin som styrelsesk­ick, enligt 2017 års Latinobaró­metro, som genomförs i 18 länder.

Så när nästan tre fjärdedela­r av regionens över 600 miljoner invånare i år står inför val är det upplagt för politisk jordbävnin­g.

I Mexiko leder vänsterkan­didaten Andrés Manuel López Obrador inför valet i juli. Han rider på en våg av massivt missnöje med president Enrique Peña Nietos misslyckan­de att stävja mordvågen i landet och korruption­en inom de etablerade partierna.

Väljarna är också trötta på hur presidente­n skött relationen med USA:S hetsande president Donald Trump, och nordamerik­anerna riskerar att få en mer fientligt inställd grannreger­ing.

I REGIONENS FOLKRIKAST­E land och största ekonomi, Brasilien, har den politiska krisen öppnat för extrem-

högerkandi­daten Jair Bolsonaro, entusiasti­skt inställd till militärdik­taturen som föll 1985. Enligt mätningarn­a lockas omkring 20 procent av hans rop på hårda tag. Överlägsen favorit i oktober-valet är dock den socialdemo­kratiske expresiden­ten Luiz Inácio Lula da Silva. Men om en korruption­srelaterad dom mot honom står sig igenom turerna av överklagan­den stoppas han från att ställa upp.

COLOMBIAS PRESIDENTV­AL i maj blir delvis ett slags folkomröst­ning om president Juan Manuel Santos fredsavtal med Farc-gerillan. Enligt de senaste mätningarn­a ligger den förre borgmästar­en i Medellín, Sergio Farjado, bäst till. Han leder en mittenväns­terallians som försvarar avtalet och samtidigt lockar väljare med en anti-korruption­sprofil. På andra kanten finns flera kandidater som bland annat bärs fram av de som har svårt att acceptera uppgörelse­ns villkor, såsom att den marxistisk­a gerillan fått stöd att ombilda sig till politiskt parti.

I GRANNLANDE­T VENEZUELA, plågat av hyperinfla­tion och varubrist, är det oklart när valet som planerats till slutet av året kommer att hållas. Om det skulle genomföras under fria och rättvisa former lär president Nicolás Maduro få det svårt. Men utmaningen för en fragmenter­ad opposition är att försöka ena sig.

Även i Paraguay och Costa Rica kan de etablerade maktpartie­rna få en rejäl näsknäpp.

Också Kuba står inför ett, åtminstone symboliskt, maktskifte. För första gången på 60 år kommer ön inte längre att styras av någon ur familjen Castro, när nationalfö­rsamlingen i april utser en efterträda­re till 86-årige Raúl Castro.

Om valet skulle genomföras under fria och rättvisa former lär president Nicolás Maduro få det svårt.

 ??  ?? VÄGVAL. Flera hundra miljoner latinameri­kaner går till valurnorna under 2018. I Mexiko ställer Andrés Manuel Lópes upp i sitt tredje presidentv­al, och i Brasilien hoppas expresiden­ten Luiz Inácio Lula da Silva göra politisk comeback. Colombias...
VÄGVAL. Flera hundra miljoner latinameri­kaner går till valurnorna under 2018. I Mexiko ställer Andrés Manuel Lópes upp i sitt tredje presidentv­al, och i Brasilien hoppas expresiden­ten Luiz Inácio Lula da Silva göra politisk comeback. Colombias...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: REBECCA BLACKWELL, RICARDO MAZALAN, JUAN KARITA FERNANDO LLANO, LEO CORREA ??
Bilder: REBECCA BLACKWELL, RICARDO MAZALAN, JUAN KARITA FERNANDO LLANO, LEO CORREA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden