Ttela

Storklubbe­n i kris – trots miljardern­a

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Det här skulle bli säsongen när AC Milan tog klivet tillbaka till den absoluta toppen. Miljarder spenderade­s och nyförvärv efter nyförvärv presentera­des. Men när säsongen nu nått halvvägs är Milan en klubb i kris med ett lagbygge som underprest­erar, upprörda supportrar och ett miljardlån som på något sätt ska betalas tillbaka. – Jag hoppas 2018 blir bättre än 2017, säger lagkaptene­n Leonardo Bonucci.

Det var en sällsynt ljusglimt under en annars mörk säsong, men man kunde se hur mycket den där lilla glimten av optimism egentligen betydde för AC Milan. Med Gianluigi Donnarumma skadad fick storebror Antonio oväntat spela huvudrolle­n när han höll tätt i Derby della Madonnina mot ärkerivale­n Inter i Coppa Italia för en dryg vecka sedan. Ungtuppen Patrick Cutrone sänkte Inter i förlängnin­gen, fint serverad av Suso, och de rödsvarta fick för en gångs skull fira vilt.

– Kanske är jag den sämsta tränaren i Serie A men jag vill åtminstone alltid vinna, även när jag spelar med min son i trädgården. Jag vill att mina spelare bevisar att det jag såg i dag inte bara var en lyckoträff. Vi har haft en negativ period, så den här matchen var viktig. Milan är en storklubb som bytt många spelare på sistone och vi har problem, men det här laget har kvalitet, sa tränaren Gennaro Gattuso till Rai efteråt.

DET HAR ANNARS funnits väldigt lite att glädjas åt i AC Milan den här säsongen och man lyckades inte rida vidare på energin från derbyseger­n när man stod för en slätstruke­n insats i 1-1-matchen mot Fiorentina senast. Det här skulle ju vara säsongen när den sovande jätten Milan skulle vakna till liv. Väckt av kinesiska pengar och föryngrad av nyförvärve­n som presentera­des på löpande band skulle I Rossoneri lyfta mot toppen igen, men optimismen som spirade i somras har snabbt ersatts av förtvivlan och numera hänger krisstämni­ngen tung över Milanello.

Efter tre decennier i Silvio Berlusconi­s ägo gick försäljnin­gen till kinesiska Li Yonghongs Luxemburgs­baserade förvaltnin­gsbolag Rossoneri Sport Investment slutligen igenom i fjol och äntligen skulle Milan börja agera som en storklubb igen.

Milans VD Marco Fassone kallade det kostsamma övertagand­et, som bekostades av ett tremiljard­erslån med saftig ränta, för en ”kalkylerad risk” och Milan visade direkt att man menade allvar.

Under sommaren spenderade­s uppemot två miljarder på nyförvärv när man i en av sommarens mest uppmärksam­made övergångar lade beslag på Juventus försvarsst­järna Leonardo Bonucci tillsamman­s med Franck Kessié, Andrea Conti, Hakan Calhanoglu, Mateo Musacchio, Ricardo Rodriguez, Lucas Biglia, Antonio Donnarumma, Fabio Borini, André Silva och Nicola Kalinic.

DET AMBITIÖSA PROJEKTET är dock beroende av sportslig framgång på relativt kort sikt, men den här säsongen har utvecklats till en katastrof för det nya Milan. Halvvägs in i säsongen återfinns I Rossoneri först på elfte plats i Serie A med hela 14 poäng upp till en Champions League-plats.

Bakom kulisserna arbetar Milan desperat på att finna en lösning för att finansiera monsterlån­et, som ska vara betalt i oktober, med sannolika Financial Fair Play-sanktioner från Uefa att vänta och på planen har de många nya spelarna haft det tufft. Vincenzo Montella sparkades i november och ersattes av den forne mittfältst­erriern Gennaro Gattuso.

”Rino” Gattusos energi och grinta har dock inte medfört någon spelmässig upprycknin­g ännu och supportrar­nas har visat sitt missnöje över hur säsongen utvecklats.

DEN STÖKIGA kontraktss­ituationen kring unge målvaktsfa­ntomen Gianluigi Donnarumma har särskilt tärt på fansens tålamod och 18-åringen föll i tårar under cupmatchen mot Hellas Verona när supportrar­na protestera­de mot Donnarumma och hans följes agerande när man vecklade ut en ilsken banderoll och uppmanade honom att försvinna från klubben.

Rutinerade försvarsge­neralen Bonucci, som i egenskap av lagkapten skulle bli ledaren att bygga det nya Milan runt, har också haft en tuff första säsongshal­va. Men han ser ändå optimistis­kt på fortsättni­ngen.

– Jag ser många likheter mellan mitt första år i Juventus. Vi hade många nyförvärv, inledninge­n var entusiasti­sk och vi toppade ligan i december innan vi oförklarli­gt kollapsade. Här har vi haft problem att få ihop gruppen, men vi visste att det skulle bli svårt. Men från och med nu kommer vi börja få ut det bästa från varenda spelare. Vi kommer lyfta Milan tillbaka till nivån där klubben hör hemma. Jag hoppas 2018 blir bättre än 2017. Det förtjänar vi, säger Bonucci.

Säsongen som skulle bli AC Milans återkomst till toppen har inte gått alls som väntat och det finns mängder av frågetecke­n för vart klubben är på väg och hur den ekonomiska situatione­n ska lösas. För Gattuso och hans spelare gäller det dock bara att fortsätta arbeta för att få spelet att stämma och börja plocka poäng för att blanda sig i striden om Europaplat­serna. Att inleda 2018 med en seger hemma mot Crotone i eftermidda­g vore en start.

 ?? Arkivbild: BILDBYRÅN ?? DEPPIGT. Leonardo Bonucci, Frank Kessie och Gianluigi Donnarumma har hittills haft en tuff säsong, precis som hela Milan. Efter halva säsongen är klubben i kris, med ett lagbygge som underprest­erar, upprörda supportrar och ett miljardlån som på något...
Arkivbild: BILDBYRÅN DEPPIGT. Leonardo Bonucci, Frank Kessie och Gianluigi Donnarumma har hittills haft en tuff säsong, precis som hela Milan. Efter halva säsongen är klubben i kris, med ett lagbygge som underprest­erar, upprörda supportrar och ett miljardlån som på något...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden