Ttela

Veteran-nian redo för åttonde mästerskap­et

- MAGNUS VASELL 031-62 41 71 magnus.vasell@gp.se

Fyller 31 år den 12 februari. I Göteborg. Sambo med Carolinejö­nsson,

Johan Jakobsson byter ut vardagen i Sävehof mot EM i Kroatien. Hans åttonde mästerskap. Sävehofs veteran Johan Jakobsson är redo för EM – och vet vad ett mästerskap i Kroatien innebär. – Ett häftigt publiktryc­k och en volym så hög att man knappt hör vad man tänker, säger han.

Den 30-årige kraftfulle högernian gör sitt åttonde mästerskap – som egentligen skulle vara det nionde om den där hjärnskakn­ingen inför VM i Frankrike i fjol inte ställt till det.

– Det var en tung och oviss period som följde, säger Johan Jakobsson som nu är i gott slag igen och redo för trettondag­ens Em-genrep mot Ungern i Jönköping.

– Det ska bli roligt, det känns att det börjar dra ihop sig. Det är ett gott gäng och vi har bra stämning i truppen. tidigare målvakt i Lugi och Sävehof. Högernio. HP Warta. Även om jag inte kunde spela VM i fjol så var jag med på samlingarn­a och lärde känna killarna. Det finns mycket att hämta i den här truppen, det gäller bara att få ut det på plan. Har vi bra dagar kan det räcka långt, vi har en hög lägsta nivå, säger han.

DET ÄR EN förhålland­evis ung Em-trupp där Johan Jakobsson med sina dryga 30 är näst äldst - och den som gjort näst flest landskampe­r, 114 till antalet inför lördagens match. Äldst är målvakten Andreas Palicka, 31. Högersexan Niclas Ekberg är den som har dagsrekord­et med 153 kamper.

– Det känns som att vi har en bra mix av äldre och yngre spelare, de flesta på den här nivån har oavsett ålder hunnit skaffa sig internatio­nell rutin. Det vi lite äldre som varit med ett tag kan bidra med är just erfarenhet­en från mästerskap. Som?

– Som att veta när i en avgörande match man ska hålla sig kall – och när man ska tagga till. Det krävs viss rutin för att förstå det, säger Johan Jakobsson med en glimt i ögat mot de inte fullt lika rutinerade landslagss­pelarna Har tidigare spelat i:

”Det känns som att vi har en bra mix av äldre och yngre spelare.”

JOHAN JAKOBSSON

IK Sävehof (2005–2011), Ålborg Håndbold (2011– 2014), Sgflensbur­g-handewitt (2014–2017).

195 cm.

som i stunden passerade vårt bord på spelarhote­llet.

EN ANNAN BRA erfarenhet i sammanhang­et är att ha spelat på Balkan där handboll av tradition står högt i kurs och där publiken minst sagt är entusiasti­sk. Johan Jakobsson och Andreas Palicka var båda med under VM i Kroatien 2009 då Sverige slutade sjua.

– I EM har vi både värdnation­en Kroatien och Serbien i vår grupp. Förutom att de är starka handbollsn­ationer så har de en hängivande och krävande publik – som hörs. Inget ont om det, det är en Vikt: Debut i A-landslaget: Antal A-kamper: Tidigare mästerskap: häftig inramning med flaggvifta­nde, skrikande och tutande, säger han och tillägger:

– Det är bara det att man inte tycks ha haft ljuddämpni­ng som prioritet när hallarna byggts, akustiken är ett kapitel för sig, säger han.

– Det blir ett jäkla oväsen nere på plan. Att kommunicer­a med varandra är i princip att glömma – det är knappt så att så att man hör vad man själv tänker. Men som sagt, det är oftast magisk stämning, ett bra tryck och en häftig inramning, säger han och öppnar för att hemmaplan inte bara är det till fördel.

– Både Kroatien och Serbien har press och krav på sig att leverera, det ska vi försöka utnyttja på plan säger Johan Jakobsson och ger receptet på framgångsr­ik spel.

– Högt tempo, vi måste ha ett fartfyllt och rörligt spel. Framför måste vi ha så korta svackor i matcherna som möjlig. Svackor blir det alltid – men de får inte bli långa, då riskerar spelet att påverkas för mycket säger han.

I SVERIGES GRUPP ingår även Island och tre av de fyra lagen går vidare till nästa omgång.

– Vilket självklart är vårt mål, hur långt det sedan kan bära är väldigt svårt att sia om. Man ska ha klart för sig att EM är tuffare än VM – lagen är helt enkelt bättre och jämnare. Det gör marginaler­na små. Jag menar att sluta femma eller elva i EM kan se ut att vara stor skillnad på pappret, men med upplägget som är i EM är det inte lika stor skillnad i verklighet­en, säger han och fortsätter:

– Men i grunden är det lika för alla – de nationer som tar sig till semifinal är de bästa, säger Johan Jakobsson.

 ??  ?? Ålder:Bor: Är: Position: Moderklubb: Nuvarande klubb: IK Sävehof. Längd: 98 kg. 2007. 114. VM 2009, VM 2011, EM 2012, OS 2012, EM 2014, EM 2016, OS 2016. Aktuell: Spelar Em-genrep mot Ungern i Jönköping i dag. Retur i Partille på måndag. Därefter väntar väntar EM i Kroatien.
Ålder:Bor: Är: Position: Moderklubb: Nuvarande klubb: IK Sävehof. Längd: 98 kg. 2007. 114. VM 2009, VM 2011, EM 2012, OS 2012, EM 2014, EM 2016, OS 2016. Aktuell: Spelar Em-genrep mot Ungern i Jönköping i dag. Retur i Partille på måndag. Därefter väntar väntar EM i Kroatien.
 ?? Arkivbild: JÖRGEN JARNBERGER ?? TUNGT GENREP. Johan Jakobsson i aktion mot Norge i genrepet inför VM i januari 2017. Då missade han mästerskap­et på grund av en hjärnskakn­ing – den här gången är han i gott slag igen.
Arkivbild: JÖRGEN JARNBERGER TUNGT GENREP. Johan Jakobsson i aktion mot Norge i genrepet inför VM i januari 2017. Då missade han mästerskap­et på grund av en hjärnskakn­ing – den här gången är han i gott slag igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden